Testissä Intel Core i7-4770K -prosessori

Artikkelin kirjoittaja: Chris Angelini Artikkelin suomentaja: Manu Pitkänen | 2 kommenttia

Tehonkulutus


Intel on kehunut Haswell-arkkitehtuurin virransäästöominaisuuksia ja sen mahdollistamaa aiempaa pidempää akkukestoa. Työpöytäkokoonpanoissa pidempi akkukesto ei kuitenkaan paljoa lämmitä, mutta se ei myöskään tarkoita etteikö virransäästöominaisuuksista olisi hyötyä desktop-käyttäjille.

Core i7-4770K:n TDP-arvo on seitsemän wattia korkeampi kuin Ivy Bridge -verrokillaan (3770K), eli 84 wattia. Haswell-suorittimesta löytyy kuitenkin integroitu jännitteenhallinta, joka on perinteisesti sijoitettu emolevylle.

Katsotaan miten Haswell pärjää tehonkulutuksen suhteen edellisten sukupolvien Core-suorittimille.



Graafia jouduttiin typistämään loppupäästä luettavuuden parantamiseksi. Loppupään kiinnostavinta antia oli lähinnä AMD:n A10-5800K:n suorituskyvyn hiljentyminen, minkä takia siltä kesti testin suorittamiseen pitempään kuin muilta suorittimilta. 3DMark-testin ajo aiheuttaa graafiissa näkyvät piikit. Testin suoritti ensimmäisenä Core i7-3930K ja sen perässä tulivat Core i7-4770K, Core i7-3770K ja -2700K.



Keskimääräisen tehonkulutuksen mittaukseen kuului järjestelmää rasittava osio sekä 30 minuuttinen pätkä levossa oloa.

GTX Titanilla varustettu koneen tehonkulutus oli high end -järjestelmäksi kohtalainen. Tulokset noudattavat TDP-arvon mukaista järjestystä eli 77 watin Core i7-3770K:lla varustettu kone kulutti vähiten tehoa. Toisena oli 84 watin TDP-arvon Core i7-4770K -kone ja kolmantena 95 watin Core i7-2700K.



Kertomalla keskimääräinen tehonkulutus mittausajalla, saadaan selville kuinka paljon energiaa järjestelmä kulutti.

Logien kaivelun seurauksena selvisi, että Haswell-kokoonpano kulutti lepotilassa enemmän tehoa kuin 3770K, vaikka kaikki mahdolliset energiansäästöominaisuudet olivat aktivoitu UEFIsta.

kommenttia 2

DjZorlag

Eihän tästä mitään mullistavaa julkistusta odotettukaan, mutta tulipa taas Sandyille ja ivyille yksi syy lisää säilyttää arvonsa korkealla. Uskomattoman hyvät kaupat ovat kyllä tehneet ne jotka kasasivat koneensa kaksi vuotta sitten 2500k:n pohjalle varsinkin kun kyseistä kiveä sai jo silloin 200e hintaan. Nykyäänkin uudesta voisi vielä maksaa saman.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 7. kesäkuuta, 2013 @ 0:17

"Jos se ei ole rikki, korjaan sitä kunnes se on"

Miikkaa

Kaiken lisäksi nuo Haswellit käy kohtuu lämpiminä. Muropaketin testissä (http://muropaketti.com/artikkelit/prosessorit/intel-core-i7-4770k-core-i5-4670k-haswell,6) Core i7 4770K lämpötila nousi Intelin vakiocoolerilla Prime95-rasituksessa muutamassa minuutissa 100 asteeseen, jonka seurauksena prosessori alkaa laskemaan kellotaajuutta vahinkojen välttämiseksi. Ja Muron testeissä käytetty versio oli tosiaan Core i7 4770K myyntiversio eikä Engineering Sample.

Tuo johtuu kuulemma siitä, että siellä on pieni rako coren ja HS:n välissä ja ilma kun ei kovin hyvin lämpöä johda niin tässä on tulos. Kuulemma tahnojen vaihdolla osa on saavuttanut lähes 20 astetta alemmat rasituslämmöt. Kellotettavuus kärsii luonnollisesti huomattavasti, jos ei halua lähtä tahnoja vaihtamaan ja sitä kautta menättää prosessorin takuuta.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 22. lokakuuta, 2013 @ 17:06

Kommentoi artikkelia