Testissä Intel Core i7-4770K -prosessori

Artikkelin kirjoittaja: Chris Angelini Artikkelin suomentaja: Manu Pitkänen | 2 kommenttia

Core i7-4770K: Parannuksista huolimatta pettymysIntel ei säästänyt keväällä sanojaan kehuessaan Haswell-suorittimiin tehtyjä parannuksia. Graafinen suorituskyky ja virrankulutukseen tehtyjen parannusten ansiosta myös akkukesto on yhtiön mukaan aivan uudella tasolla.

Mobiilipuolella Haswell on parannus aikaisempaan, mutta työpöytäkäyttäjille Haswell-julkistus on pettymys. Suorittimissa käytettävä HD Graphics 4600 -näytönohjain ei pysty laittamaan kampoihin AMD:n A10-5800K:lle. Tehokkaampi grafiikkapiiri, Iris Pro Graphics 5200, on kyllä tulossa, mutta vain BGA-järjestelmiin. Suoritintehoa on saatu lisättyä parantamalla prosessien välistä kommunikaatiota, mutta mitään suurta harppausta eteenpäin ei olla otettu. Testissämme Haswell-kokoonpano kulutti enemmän energiaa kuin Ivy Bridge -järjestelmä.

Haswellissä kellotettavuus on muuttunut hieman enemmän tuuripeliksi. Hyvät yksilöt on mahdollista saada 4,5–4,7 gighertsin lukemille, mutta useimmat joutunevat tyytymään 4,3–4,4 gigahertsin lukemiin.

Pelkästään Haswellin takia tietokonetta ei kannata lähteä päivittämään, sillä joudut uusimaan prosessorin lisäksi emolevyn. Jos oikein huono tuuri käy, niin uuden virtalähteenkin ostaminen voi tulla kysymykseen. Jos kone on kuitenkin tullut siihen pisteeseen että se pitää uusia, ei Haswellin tietoiseen välttelyynkään ole mitään syytä.

kommenttia 2

DjZorlag

Eihän tästä mitään mullistavaa julkistusta odotettukaan, mutta tulipa taas Sandyille ja ivyille yksi syy lisää säilyttää arvonsa korkealla. Uskomattoman hyvät kaupat ovat kyllä tehneet ne jotka kasasivat koneensa kaksi vuotta sitten 2500k:n pohjalle varsinkin kun kyseistä kiveä sai jo silloin 200e hintaan. Nykyäänkin uudesta voisi vielä maksaa saman.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 7. kesäkuuta, 2013 @ 0:17

"Jos se ei ole rikki, korjaan sitä kunnes se on"

Miikkaa

Kaiken lisäksi nuo Haswellit käy kohtuu lämpiminä. Muropaketin testissä (http://muropaketti.com/artikkelit/prosessorit/intel-core-i7-4770k-core-i5-4670k-haswell,6) Core i7 4770K lämpötila nousi Intelin vakiocoolerilla Prime95-rasituksessa muutamassa minuutissa 100 asteeseen, jonka seurauksena prosessori alkaa laskemaan kellotaajuutta vahinkojen välttämiseksi. Ja Muron testeissä käytetty versio oli tosiaan Core i7 4770K myyntiversio eikä Engineering Sample.

Tuo johtuu kuulemma siitä, että siellä on pieni rako coren ja HS:n välissä ja ilma kun ei kovin hyvin lämpöä johda niin tässä on tulos. Kuulemma tahnojen vaihdolla osa on saavuttanut lähes 20 astetta alemmat rasituslämmöt. Kellotettavuus kärsii luonnollisesti huomattavasti, jos ei halua lähtä tahnoja vaihtamaan ja sitä kautta menättää prosessorin takuuta.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 22. lokakuuta, 2013 @ 17:06

Kommentoi artikkelia