Testissä Intel Core i7-4770K -prosessori

Artikkelin kirjoittaja: Chris Angelini Artikkelin suomentaja: Manu Pitkänen | 2 kommenttia

Ylikellottaminen Haswell-prosessoreilla


K-sarjan Haswell-suorittimien ylikellottaminen onnistuu Z87-piirisarjalla varustetulla emolevyllä samalla tavalla kuin vastaavien Ivy Bridge -malleillakin, mutta uutta on X79-piirisarjasta tutut BCLK-kertoimet. Intelin tarjoamat kertoimet ovat 1,0x, 1,25x, 1,67x ja 2,5x. Kellottamiseen ei siis tarvitse käyttää oletusarvoista 100 MHz:n taajuutta, vaan sitä voi korottaa kertoimien avulla. Kertoimia käyttämällä ei häiritä muuta järjestelmää, eli PCIe-väylä pysyy 100 megahertsissä. Mikäli päätät jättää BCLK-kertoimen arvoon 1,0x, voit säätää kellotaajuutta 100 MHz:n hyppäyksin kertoimeen 80x saakka.



Integroidun näytönohjaimen kellotaajuutta voidaan taas säätää 50 MHz:n hyppäyksin kertoimeen 60x asti. Muistiohjain on kerroinlukiton, eli sen taajuuksia voidaan muunnella 200 ja 266 MHz:n askelein 2933 MT/s:iin saakka. PCH on myös kerroinlukoista vapaa ja siitä löytyy säätövaraa aina 200 megahertsiin saakka.

Testasimme muutamalla Core i7-4770K -prosessorilla suorittimien ylikellotettavuutta ja saimme ne Prime95-vakaiksi vielä 4,7 gigahertsin kellotaajuudella. Nämä ovat kuitenkin Inteliltä saatuja testikappaleita, joten ne voivat ylikellottua paremmin kuin kaupasta ostettavat mallit.



Toisista lähteistä, jotka olivat testanneet asiaa useilla suorittimilla, kuulimme, että he saavuttivat vain yhdellä suorittimella vakaan järjestelmän 4,6 gigahertsin kellotaajuudella. Muutamilla päästiin 4,5 GHz:n lukemiin ja useammalla saavutettiin 4,4 gigahertsiä. Suurimmalla osalla päästiin 4,3 gigahertsin tai sitä alhaisemmille lukemille. Testit suoritettiin 1,2 voltin jännitteellä.
Integroitu jännitehallinta lisää prosessoreiden yksilöllisyyttä, minkä takia kaikki suorittimet eivät kellotu yhtä hyvin.

kommenttia 2

DjZorlag

Eihän tästä mitään mullistavaa julkistusta odotettukaan, mutta tulipa taas Sandyille ja ivyille yksi syy lisää säilyttää arvonsa korkealla. Uskomattoman hyvät kaupat ovat kyllä tehneet ne jotka kasasivat koneensa kaksi vuotta sitten 2500k:n pohjalle varsinkin kun kyseistä kiveä sai jo silloin 200e hintaan. Nykyäänkin uudesta voisi vielä maksaa saman.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 7. kesäkuuta, 2013 @ 0:17

"Jos se ei ole rikki, korjaan sitä kunnes se on"

Miikkaa

Kaiken lisäksi nuo Haswellit käy kohtuu lämpiminä. Muropaketin testissä (http://muropaketti.com/artikkelit/prosessorit/intel-core-i7-4770k-core-i5-4670k-haswell,6) Core i7 4770K lämpötila nousi Intelin vakiocoolerilla Prime95-rasituksessa muutamassa minuutissa 100 asteeseen, jonka seurauksena prosessori alkaa laskemaan kellotaajuutta vahinkojen välttämiseksi. Ja Muron testeissä käytetty versio oli tosiaan Core i7 4770K myyntiversio eikä Engineering Sample.

Tuo johtuu kuulemma siitä, että siellä on pieni rako coren ja HS:n välissä ja ilma kun ei kovin hyvin lämpöä johda niin tässä on tulos. Kuulemma tahnojen vaihdolla osa on saavuttanut lähes 20 astetta alemmat rasituslämmöt. Kellotettavuus kärsii luonnollisesti huomattavasti, jos ei halua lähtä tahnoja vaihtamaan ja sitä kautta menättää prosessorin takuuta.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 22. lokakuuta, 2013 @ 17:06

Kommentoi artikkelia