SSD-kooste: harrastajan parhaat valinnat tällä hetkellä

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 0 kommenttia

A-Data Nobility N0002 (Indilinx, 128 GB)

N002 sisältää kaksi liitäntää ja se sisältää ylimääräisen ASMedian ohjaimen piirilevyllään. Indilinxin Barefoot IDX110 ohjain käyttää SATA 3Gbps –liitäntää ja sillä on käytössään 64 MB SDRAM-muistia. A-Datan USB 3.0 – ja SATA-liitäntöjen käyttö tekee tästä asemasta sopivan moneen tilanteeseen. Se on 9,5mm korkea eli se sopii kaikkiin standardinmukaista 2,5 tuuman kiintolevyä käyttäviin kannettaviin tietokoneisiin. USB 3 –liitäntä on sijoitettu aseman sivulle ja se on tarpeeksi nopea, jotta se ei rajoita Indilinxin arkkitehtuurin nopeutta.

Tuloksissamme ei mitata USB 3.0 –väylän nopeuksia, sillä testaamme SSD-levyjä lähinnä käyttöjärjestelmälevyinä SATA-liitännän jatkeena. Haluamme silti tarjota pienen USB 3 –tiedonpalasen. Mittasimme USB-väylästä jopa 193 MB/s lukunopeuden ja 187 MB/s kirjoitusnopeuden. Nämä tulokset ovat parempia kuin minkään aiemman USB-levyn tapauksessa.

On hankalaa sanoa, kuinka moni itse asiassa käyttää SATA ja USB 3.0 –toimintoja säännöllisesti, mutta mielestämme ylimääräinen rajapinta on hieno idea tehokäyttäjille, jotka haluavat maksimaalista joustavuutta ja suurta kaistanleveyttä.Vaikka A-Datalla on tarjolla myös 64 GB ja 256 GB kokoiset asemat, sekään ei välttämättä riitä paljon kannettavaa tallennustilaa tarvitsevalle. Suosittelemme siis nopean järjestelmälevyn hankintaa ja nopean ja suurella kapasiteetilla varustetun ulkoisen levyn hankintaa tallennustilaksi.

Testeissämme paljastui, että A-Datan asema ei yllä parhaalle tasolle 4 KB random write –testissä eikä I/O-suorituskyvyn testissä, mutta sovelluksia ajettaessa ja kokonaissuorituskyvyn kannalta tulokset ovat tyypillisen hyviä. Sisäänrakennettu USB 3.0 –ohjain luultavasti lisää virrankulutusta hienoisesti.

Kommentoi artikkelia