SSD-kooste: harrastajan parhaat valinnat tällä hetkellä

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 0 kommenttia

SSD-levyjen markkinat kehittyvät jatkuvasti. Saimme käsiimme seitsemän aiemmin testaamatonta asemaa, mukaan lukien Samsungin 470-sarjan edustajan. Tämä kooste sisältää yhteensä 24 SSD-levyä vertailtavaksi. Mikä on sinulle sopivin?

SSD-levyjen hintahaitari ulottuu tätä nykyä 80 dollarista aina yli 700 dollariin. Tälle välille mahtuu levyjä 30 gigatavusta 256 gigatavuun. Kaikki nykyaikaiset SSD-levyt päihittävät perinteiset kiintolevyt helposti nopeuden suhteen ja ne selkeästi nopeuttavat käyttöjärjestelmän toimintaa ja suorituskykyä käynnistyslevyksi asennettuna. Samaan aikaan ne myös kuluttavat vähemmän virtaa ja kestävät kovempaa käyttöä kuin perinteiset kiintolevyt. Tässä artikkelissa katsastetaan seitsemän uutta SSD-levyä ja vertaillaan taulukoiden muodossa yhteensä 24 eri mallia. Artikkelin uudet asemat ovat siis A-Datan Nobility N002, Corsairin Force F160, Kingstonin SSDNow V ja SSDNow V+, Patriot Inferno ja Samsungin täysin uusi 470-sarjalainen.

Yleiskatsaus SSD-levyjen markkinoihin

SSD-valmistajat perustavat omat mallinsa yleensä muutamiin suosittuihin muistiohjaimiin ja arkkitehtuureihin. Vaihtoehtoisesti jotkut vain ostavat ja uudelleenpaketoivat kokonaisia levyjä. SSD-valmistajien määrä on nousussa, kun yhtiöt haistavat kasvavan kysynnän ja mahdolliset hyvät tuotot.

Suuri osa pii-arkkitehtuurista on peräisin Indilinxiltä, Inteliltä, JMicronilta, Marvelilta, Samsungilta, Sandforcelta ja Toshibalta. Seagatella ja Western Digitalilla on omat versionsa, jotka eivät kuitenkaan ole vielä erityisen merkittävässä asemassa SSD-markkinoilla. NAND-flashmuistin valmistajiakin on vain muutama, kuten Hynix, Intel Micron, Samsung ja Toshiba, mutta itse asiassa vain kaksi valmistajaa hoitaa itse koko tuotteen kehitysketjun ohjaimen suunnittelusta ja NAND Flashin valmistuksesta aseman lopulliseen kokoamiseen. Tässäkin tapauksessa pitää painottaa, että vaikka valmistajat pystyvät siihen, se ei tarkoita, että ne aina tekisivät niin.

Ohjaimella on väliä

Huolimatta paljolti samoista komponenteista, SSD-valmistajilla on tilaa omille optimoinneilleen, kuten firmwaren ja Flash-muistin kanavien säädön avulla. Pelkän tietyn ohjaimen perusteella voi siis antaa vain yleisen tason arviota aseman suorituskyvystä. Ainoastaan syvemmällä tutustumisella voidaan tuotteesta antaa laajempi ja tarkempi selonteko.Silti on tärkeää tarkastella ohjaimia erikseen, sillä suurin osa SSD-levyjen innovaatioista tapahtuu nimenomaan muistiohjainten kehityksessä. Kaikki SSD-valmistajat käyttävät saman tyyppisiä flash-muisteja. Kellotaajuudet ovat kasvaneet hieman, mutta suuri osa tuotannossa käytetystä MLC NAND –flashmuistista säilöö edelleen kaksi bittiä solua kohti. Käytännössä siis ohjaimet ovat vastuussa suorituskyvyn säädöistä ja parantuneista liitäntöjen nopeuksista.

Onneksi tulevat tuotteet kykenevät tallentamaan enemmän kuin kaksi bittiä solua kohti, mikä kasvattaa tallennustiheyttä ja kapasiteettia. Tällä hetkellä alan kuumin uutinen on Samsungin DDR NAND –flashmuisti, joka hyödyntää perinteistä double data rate –tekniikkaa NAND-muisteilla. Uusi tekniikka kykenee tuplaamaan teoreettisen suorituskyvyn ja sitä käytetäänkin vertailussa mukana olevassa uudessa 470-sarjan levyssä.

Kommentoi artikkelia