Kevät 2010 SSD-levykooste, osa 2

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 0 kommenttia

LopputulosCrucialin, Kingstonin ja Western Digitalin uudet levyt eivät ainakaan helpota ostopäätöksen tekemistä. Itseasiassa sen oikean levyn löytäminen muuttuu vieläkin vaikeammaksi. Yksi asia tulee kuitenkin selväksi. Ei kannata ikinä ostaa SSD-levyä ennen kuin tutustuu yksityiskohtaisiin testituloksiin. Kehotankin kaikkia lukemaan mieluummin useitakin testejä ennen ostopäätöstä. Johtuen suorituskyvyn heikkenemisesetä ja TRIMistä yhdistettynä useisiin mahdollisiin ohjaimiin, käyttöjärjestelmiin ja testausmetodeihin, oikean SSD-levyn löytäminen on kiinni erittäin monesta tekijästä.

Esimerkkinä voidaan mainita Crucialin RealSSD C300 ja Intelin X25-M G2, jotka tarjoavat parasta I/O-suorituskykyä, mikä on tärkeä ominaisuus ajettaessa samanaikaisesti useita virtuaalikoneita. Toisaalta taas Toshiban HG2-levyn virrankulutus on äärimmäisen matala, mikä saattaa olla kannettavan tietokoneen tapauksessa tärkeämpää, kuin korkea I/O-suorituskyky. Indilinx-pohjaiset levyt ovat ominaisuuksiltaan erittäin tasapainoisia ja Kingston sekä Western Digital suuntaavat molemmat tuotteensa valtavirtamarkkinoilla, missä suorituskyvyn erot eivät välttämättä ole niin tärkeitä.Tässä vielä muutamia huomionarvoisia johtopäätöksiä:

  • SATA 6 Gb/s -levyillä, kuten Crucial RealSSD C300:lla on potentiaalia SSD-levyjen tuomiseen kokonaan uudelle tasolle. Kokonaissuorituskyky jo löytyy, mutta Crucialilla se on liian vaihtelevaista vielä tässä vaiheessa. Odotamme valmistajalta edelleen päivitystä.
  • Indilinxin Barefoot-ohjaimeen perustuvat levyt eivät saavuta kärkisioja yhdessäkään testissämme, mutta niiden suorituskyky on tasaisen varmaa kaikilla osa-alueilla.
  • Intelin X25-M G2 on edelleen erinomainen valinta virrankulutuksen ja yleisen suorituskyvyn suhteen, kirjoitusnopeuden ollessa ainut poikkeus.
  • Jos virrankulutus on tärkein kriteeri, Intel ja Toshiba ovat parhaat valinnat.
  • Tuotteet, kuten Kingstonin SSDNow V-sarja ja WD:n uusi SiliconEdge Blue, eivät ole erityisen energiatehokkaita eivätkä ne myöskään loista testeissä suorituskyvyllään. Ne ovat kuitenkin huomattavasti nopeampia, kuin perinteiset kovalevyt ja ne saattavatkin tulevaisuudessa olla varteenotettava vaihtoehtoja, jos kuluttajahinnat tuleva alaspäin.
  • Suuri osa levyistä on edelleen liian kalliita.
  • Uudet tuotteet eivät aina ole parempia kuin vanhat. Intelin X25-M on edelleen kova tekijä vertailuissa.

Kommentoi artikkelia