Kevät 2010 SSD-levykooste, osa 1

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 0 kommenttia

OCZ Vertex (120GB)
OCZ tarjoaa Agility sarjaansa valtavirran käyttöön, kun taas Vertex on suunnattu innokkailla harrastajille. Vertex-sarjaan kuuluu regular edition, Turbo Series sekä top-end-luokan Limited Edition. Saimme testattavaksi regular edition -mallisen levyn, joka on luultavasti joka tapauksessa suosituin vaihtoehto niiden keskuudessa, jotka yleensä haluavat panostaa rahallisesti SSD-levyn hankintaan.

Vertex perustuu Indilinxin Barefoot-ohjaimeen ja sisältää 64MB välimuistia. OCZ on määritellyt tämän mallin maksimi lukunopeudeksi 250MB/s ja kirjoitusnopeudeksi 180MB/s. Taattu jatkuva kirjoitusnopeus on arvioitu 100MB/s, mikä on kunnioitettavan rehellinen toteamus, joka paljastaa, että SSD levyt eivät välttämättä joka sekunti tarjoa huikaisevaa suorituskykyä. OCZ:n levyä löytyy 30, 60 ja 250 gigatavyn kokoluokissa, mutta on hyvä muistaa, että suorituskyky vaihtelee eri mallien välillä.

Testin aikana lukunopeus vaihteli 212 ja 220 MB/s välillä. Kirjoitusnopeus pysytteli 171 ja 198 MB/s välillä, mitä pidämme hyvänä tuloksena. OCZ tarjoaa Crucialia parempaa I/O-suorituskykyä tiedostoserverin ja työasemakäytön tapauksessa, mutta se jää hieman jälkeen tietokantatestissä. Internetpalvelimen tapauksessa suorituskyky pysyy tasoissa. Solidatan 64GB asema on nopeampi useimmissa rasitusmalleissa, mikä johtuu luultavasti sen käyttämästä SLC-flashmuistitekniikasta. Crucial ja OCZ käyttävät molemmat MLC-muistia.

OCZ:n mitattu virrankulutus lepotilassa oli 0,5 W, mikä on tämän vertailun korkein. Jatkuvassa luvussa 0,9 Watin tehonkulutusta voidaan pitää kohtalaisena. Vertex käyttää 0,5 W HD-videon pyörittämiseen ja pysyttelee ainoastaan 0,7 Watissa työaseman I/O-rasituksessa. Tämä asema on siis energiankulutuksen suhteen tehokkaimmillaan kiireisenä pidettynä.

Kommentoi artikkelia