Kevät 2010 SSD-levykooste, osa 1

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 0 kommenttia

LopputulosPäivitimme hiljattain massamuistien testausalustaamme SATA 6Gb/s -ohjaimella ja Windows 7:llä, jotta saisimme käyttöön TRIM ominaisuuden sekä pian markkinoille tulevat SATA 6Gb/s -asemat. Tulemme pian tarjoamaan uuden taulukkokategorian, joka listaa kaikki vuoden 2010 SSD-testit.

Tässä artikkelissa käsiteltiin Crucial M225 256GB, OCZ Vertex 120GB, SLC-flashiin perustuva Solidata K5 ja Toshiba HG2 256GB sekä Intelin hyväksi havaittu toisen sukupolven X25-M G2. Intelin SSD-asemaa voidaan pitää referenssikappaleena muille sekä työpöytäkäytössä että kannettavien tietokoneiden tapauksessa, johtuen sen ylivoimaisesta suorituskyvystä levyltä luettaessa ja I/O-operaatioiden määrässä. Katsotaan seuraavaksi tuloksia.

Lukunopeutta katsottaessa suurin osa SSD-levyistä yltää 200MB/s tietämille. Tästä johtuen emme painottaisi kokonaislukunopeutta ostopäätöstä tehtäessä. Indilinxin Barefoot-ohjainta käyttävät asemat (Crucial, OCZ ja Solidata) tarjoavat kunnioitettavan I/O-suoriuskyvyn, luotettavan kokonaiskirjoitusnopeuden ja kohtuullisen suorityskyvyn eri ohjelmia käytettäessä. Ne ovat siis tasaisen vakaita joka osa-alueella. Intel on nopeampi ohjelmien tapauksessa ja I/O-suorituskyvyssä, kun taas Toshiba jää suorastaan taaperotasolle I/O-operaatioiden käsittelyssä.

Tehonkulutuksen tapauksessa Intel saavutti hyviä tuloksia lepotilassa, mutta huipputasoilla se vaati enemmän tehoa kuin kilpailijansa. Loppupeleissä se tarjoaa kuitenkin hyvää suorityskykyä I/O-operaatioissa wattia kohti, vaikkakin taipuu kilpailussa kokonaissuorituskyvyn kohdalla. Indilinx-asemat pärjäävät taas kerran hyvin ja tässä kategoriassa Toshiba näyttää todellisen vahvuutensa. HG2 on kaikkein energiatehokkain SSD, mitä olemme testanneet. Kannattaa kuitenkin muistaa, että energiatehokkuus tulee suorituskyvyn kustannuksella, erityisesti I/O-operaatioiden hidastumisena. Aseman huono puoli on myös sen erittäin heikko saatavuus.

Loppuviimeksi hinta, tallennustila ja tehonkulutus ovat merkittävimmät tekijät. Solidatan SLC-muisti on hyvä valinta kestävyyden suhteen, mutta korkea hinta on liikaa suurimmalle osalle ja myös Solidatan saatavuus on erittäin heikko. Pieni tehonkulutus on tärkeä kannettaville tietokoneille, mutta menettää merkitystään työpöytä PC:n tapauksessa. Indilinxin tekniikkaan perustuvat asemat ovat selvästi hyvä valinta, jos etsii parasta hinta-laatu suhdetta, mutta parhaan ohjelmistosuorituskyvyn tarjoaa edelleen Intel.

Tässä oli ensimmäinen osa kevään SSD levyjen koostetta. Toinen osa sisältää Crucialin SATA 6GB/s RealSSD, Kingstonin SSD Now-V ja Western Digitalin uuden Silicon Edge Blue -levyn.

Kommentoi artikkelia