Intelin Mobile Core i5 ja Core i3: Arrandale sopii kaikille

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 0 kommenttia

Asuksen K42F Calpella-pohjainen kannettava


Ensimmäinen testaustiloihimme saapunut Calpella-pohjainen kannettava oli Eurocomin Cougar, joka sisälsi Mobile Core i7-920XM -prosessorin. Siihen aikaan Clarksfield oli ainut Calpella-alustalle sopiva prosessorimalli. Ei siis ole yllättävää, että edellisen sukupolven Montevina-valikoiman 4-sarjan piirisarjat, Core 2 -prosessorit ja WiFI Link -langattomat verkkokortit ovat edelleen pääosassa kannettavien markkinoilla. Tilanne tulee kuitenkin muuttumaan piakkoin, kun Intel on julkaissut 5-sarjan piirisarjat, Arrandale-pohjaiset Mobile Core i5 ja i3 -prosessorit sekä Centrino-brändätyt langattomat moduulit.Osana julkistuksen yhteydessä tapahtuvaa testausta, meillä on nyt testissä ensimmäinen Calpella-kannettava kaikilla aiemmin mainituilla uusilla komponenteilla: Asus K42F. Saamamme kannettava on vielä esituotantoyksilö joten se ei ole täydellinen esimerkki siitä, mitä kauppoihin päätyy. Lienee siis syytä käydä läpi mitä tästä lupaavalta vaikuttavasti läppäristä puuttuu ja mitä löytyy.

Asus on ilmeisesti julkaisemassa tulevan vuoden 2010 ensimmäisen neljänneksen aikana laajahkon valikoiman näitä tuotteita erilaisilla Core i3, Core i5 ja Core i7 -prosessorivaihtoehdoilla varustettuna. Tämä kyseinen 999 dollarin hintainen yksilö on varustettu Core i5-520M -prosessorilla, neljällä gigatavulla DDR3-muistia, 320 GB 5400 RPM mekaanisella kovalevyllä, BD-ROM-asemalla, 802.11n-langattomalla verkolla ja kahdeksankennoisella akulla. Mukana tulee myös Windows 7 Home Premium -käyttöjärjestelmä.

Testikappalemme sisälsi Core i5-540M -prosessorin, mikä on lähes merkityksetön parannus koska se säilyttää hitaammassakin mallissa olevan 35 W:n TDP:n ja vain nostaa prosessorin peruskellotaajuutta 2,53 GHz:n ja Turbo-taajuuden 3,06 GHz:n.Testikappaleessa oli myös 500 gigatavun 5400 RPM -kovalevy, hieman isompi kuin perusversion 320 GB. Tällä ei ollut juuri testin kannalta merkitystä, koska vaihdoimme tilalle oman Intelin 160 GB SSD:n poistaaksemme tallennuslaitteista johtuvia pullonkauloja. 500 GB asema oli hyödyllinen ainoastaan kun ajoimme MobileMark 2007 -testiä puhtaalla Windows 7 -asennuksella.

Vaihdoimme myös laitteen mukana tulleen Windows 7 Home Premiumin Windows 7 Ultimateen. Tämä ainoastaan siksi, että Ultimatesta on muodostunut standardi testauskäytössä, eikä sillä ole oikeastaan vaikutusta suorituskykyyn.

Lähietäisyydeltä


Tutkitaan siis Calpella-pohjaista kannettavaa Intelin Arrandale-prosessorilla ja 5-sarjan piirisarjalla.

Se on huomattavasti pienempi, kuin Eurocomin Cougar-mobiiilityöasema, johtuen luonnollisesti pienemmästä 14" 1366x768-tarkkuuden näytöstään. Täysikokoinen näppäimistö varmistaa kuitenkin, että kyseessä ei ole mikään miniluokan kone. Emme ota tarkemmin kantaa kotelon laatuun koska kyseessä ei ole vielä sarjatuotantoversio. Kuitenkin yksi asia mikä tuskin tulee muuttumaan on äärimmäisen painallusherkkä DVD-asema, jolla oli taipumuksena pompsahdella auki pienimmästäkin hipaisusta.K42F sisältä pitkän rivin hyödyllisiä liitäntöjä ja portteja. Vasen puoli sisältää parin USB 2.0 -portteja, HDMI- ja VGA-ulostulon ja 1/8"-liittimen kuulokkeiden kiinnittämiseen. HDMI on mukava ominaisuus niiden kannalta, jotka haluavat käyttää konetta kotiteatterikäytössä.

Koneesta löytyy myös kortinlukija etureunasta, jossa ei muuta olekkaan muutaman tuuletusaukon lisäksi.

Oikealla reunustalla on optinen asema (tässä tapauksessa monitoimintainen BD-ROM, joka on normaalia varustelua Asukselta), toinen USB 2.0 -portti, gigabitin Ethernet ja virtaliitin.
Moni voisi kuvaille konetta kevyeksi ja ohueksi ja se onkin selvästi suuniteltu kompaktius mielessä. Suurin osa takapuolesta on akun ja saranan käytössä, eikä siellä ole minkäänlaisia portteja.

Kommentoi artikkelia