Intelin Mobile Core i5 ja Core i3: Arrandale sopii kaikille

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 0 kommenttia

Tuoreet versiot mobiili-piirisarjoista


Yhdentoista uuden mobiiliprosessorin lisäksi Intel on julkaisemassa neljä uutta piirisarjaa. Halvimmasta kalleimpaan: HM55, HM57, QM57 ja QS57. Kun siihen lisätään jo aiemmin julkaistu Clarksfield-prosessoreita tukeva PM55, saadaan viisi piirisarjaa josta valita nykyisellä Calpella-alustalla.

Ottaen huomioon integroinnin suuren määrän prosessorin puolella, uusien tuotteiden erot ovat melko pieniä. Tarkastellaan niitä taulukon muodossa.

QM57
QS57
HM57
PM55 HM55
Firmwaren koko
8MB
8MB
8MB
4MB
2MB
4MB
AMT 6.0
Kyllä
Kyllä
-
-
-
-
AMT 6.0 Tietokoneen etäkäyttö (kuluttajaversio)
-
-
Kyllä
-
-
-
Identity Protection -tekniikka
-
-
Kyllä
-
-
-
Rapid Storage 9.5
Kyllä
Kyllä
Yes
Kyllä Kyllä Kyllä (vain AHCI)
Anti-Theft-tekniikka
Kyllä Kyllä Kyllä Kyllä -
Kyllä
Tuki FIS-pohjaiselle porttitoistimelle
-
-
-
-
-
-
USB 2.0
14
14
14
14
14
12
2.5 GT/s PCI Express
8
8
8
8
8
6
SATA 3 Gb/s
6
6
6
6
6
4
Legacy PCI
4
4
4
4
4
4
Integroitu näytönohjain ja PAVP 1.5-tuki
Kyllä Kyllä Kyllä Kyllä -
Kyllä

On helppo huomatta, että QM- ja QS-mallit ovat bisneskäyttöön tarkoitettuja. AMT 6.0 Remote PC Assist -ominaisuus on tarkoitettu IT-tuen käyttöön, joka pystyy sen avulla hallinnoimaan laitteistoja. Mahtava ominaisuus, jos sattuu olemaan se henkilö, jonka vastuulla kalliit ympäriinsä levitetyt kannettavat ovat. Erityisen kätevä isoissa firmoissa, joissa on hankalampaa pitää listat olemassaolevista laitteista ajan tasalla.

HM57 ja HM55 (kuten H57 ja H55 työpöydällä) ovat puolestaan tarkoituksenmukaisia laajemmille kuluttajamarkkinoille.

HM55 sisältää 12 USB 2.0 -porttia, kuusi 2,5GT/s PCI Express linkkiä, neljä SATA 3 Gb/s -porttia, tuen neljälle PCI-laitteelle, varkaudenestotekniikkaa ja Intelin Rapid Storage -ohjelmiston AHCI-komponentin (ilman ohjelmisto-RAIDin tukea). Intel on lisännyt tietysti myös oman hallintajärjestelmänsä, joka mahdollistaa Blu-rayn sekä HD-audion vaatiman suojatun väylän integroidulle näytönohjaimelle.HM57 on tarjolla kahdessa eri versiossa. Molemmissa on 14 USB 2.0 -porttia, kahdeksan PCI Express -linkkiä, kuusi SATA-liitintä, enimmillään neljä PCI-laitetta sekä sama suojattu video/audio-väylä. Alemman hintaluokan version firmware-tiedosto on 4 megatavun kokoinen kun kalliimpi käyttää tilaa kahdeksan megatavun edestä. Suurempi firmware johtuu pääosin Identity Protection -tuesta ja kuluttajille suunnatusta Remote PC Assistance -tekniikan versiosta, joka on käytössä QM57- ja QS57-alustoilla. Se mahdollistaa etätuen saamisen sitä tarjoavalta taholta yhdellä nappulan painalluksella.

Kuten huomata saattaa, kaikki alustat ovat I/O-näkökulmasta hyvin samanlaisia ja ne eroavat toisistaan lähinnä päälle/pois kytkettävien lisäpalveluiden osalta. Se on tapa joka yleistynee tulevaisuudessa kun entistä enemmän toiminnallisuutta on integroitu prosessoriin.

Kommentoi artikkelia