Intelin Mobile Core i5 ja Core i3: Arrandale sopii kaikille

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 0 kommenttia

Tehonkulutus
Core i5-540M on 35 W:n prosessori, kun taas Intelin Core 2 Duo P8700 on 25 W:n komponentti. Ei siis ole ihme, että Montevina-alusta käyttää Prime95:n mukaan vähemmän tehoa, kuin uudempi Calpella (kannattaa huomioida, että nämä lukemat on saatu ilman, että akku on kiinni).

Osasimmekin aiempien Core i7-920XM -prosessorilla tehtyjen testien perusteella odottaa Arrandalen käyttävän enemmän tehoa. Niissä testeissä havaittiin TurboBoostin ja Hyper-Threadingin maksimoivan suorituskyvyn, mutta kasvattavan tehonkulutusta kuormituksesta riippuen. Core 2 Quad (tai Duo, tässä tapauksessa) ei silti kykene tarjoamaan samaa dynaamista suorituskykyä.

Lepotilassa kilpailu kiristyy. Vaikka i5-540M:n TPD-arvo on suurempi ja sen prosessori sisältää kaksi erillistä sirua, sen kaksi erillistä sirua samassa kotelossa ja power gating -tekniikka minimoivat käyttämättömien resurssien määrän.

Nämä min/max-tulokset eivät kerro koko totuutta, joten tallensimme yhden 3D Mark Vantage -ajon aikaiset tehonkulutukset kahden sekunnin intervalillilla.Vaikka 35 W:n Core i5-540M selvästi käyttääkin enemmän tehoa raskaan kuormituksen aikana, vähemmän raskaissa operaatioissa i5-540M kuluttaa vastaavasti vähemmän tehoa kuin Core 2 Duo P8700.

Kun lasketaan yhteen kaikki huiput ja laaksot, saadaan Arrandale-prosessorille 32,9 W:n keskimääräinen tehonkulutus ja Penryn-pohjaiselle prosessorille 31,7 Wattia. Kun otetaan huomioon, että Core i5-540M suoriutui tehtävästä 2:26 minuutia nopeammin siirtyen lepotilaan toisen prosessorin jatkaessa työtään, voimme viimeinkin löytää todisteita siitä, että Nehalem-pohjaiset prosessorit päihittävät Core 2:n yleisen tehonkulutuksen suhteen. Myös Arrandale on selvästi nopeampi.

Olemme odottaneet tätä jo jonkin aikaa. Ensimmäisenä kuulimme power gatingista, joka lähes sammuttaa käyttämättömät prosessoriytimet. Sitten tuli muistiohjaimen ja PCIe-ohjaimen sisällyttäminen Lynnfieldiin. Windows 7:n tulon piti vielä lisätä virransäästön vaikutuksia. Silti jokaisella askeleella havaitsimme Nehalemin kuluttavan tehoja odotettua enemmän. “Odottakaa Arrandalea, Odottakaa Arrandalea" meille toisteltiin. Nyt kun Arrandale on saapunut, voimme todeta että odottaminen kannatti. Kahden sirun arkkitehtuuri, korkea integroinnin taso ja 32 nm:n prosessiin siirtyminen mahdollistavat huomattavasti paremman suorituskyvyn kahdesta neljään säikeeseen kykenevästä ytimestä käyttäen silti vähemmän tehoa kuin samalla tavoin varusteltu tuplaydin prosessorilla varusteltu Core 2 -kannettava.

Kommentoi artikkelia