Hyvästi BIOS: tervetuloa UEFI!

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 0 kommenttia

Loppuyhteenveto


Toimiala on päässyt pitkälle UEFIn kanssa. Useita erilaisia lähestymistapoja modularisoida käynnistysprosessi ja luoda joustava standardi on yritetty kehittää. Yksikään niistä ei ole ollut todellinen menestys, mutta näyttää siltä että Intel on viimein voittanut ainakin hieman tukea kunnianhimoiselle Itanium-projektilleen. EFI, jota hallitsee nykyään United EFI Industry Forum, päättää olemassaolevista UEFI-standardeista. Extensible Firmware Interface tulee asteittain korvaamaan perinteisen BIOSin ja tarjoamaan uusia rajapintoja käyttöjärjestelmälle, mahdollistaen käynnistyksen ja tuomalla paljon joustavuutta EFI-applikaatioilla ja OS-riippumattomilla laiteajureilla.

Vaikka uusi 2.3 -spesifikaatio onkin kypsä, toimiala ei ole vielä ottanut standardia omakseen. Loppukäyttäjän näkökulmasta tätä on vaikea ymmärtää. Apple, IBM, HP ja muutamat muut ovat jo todistaneet, että UEFI voidaan todellakin implementoida tuotantojärjestelmiin. Sillä välin koko emolevybisnes tukee UEFIa lähinnä paperilla. Löysimme vain muutaman poikkeuksen jotka oli luultavasti tehty parantamaan lähinnä visuaalista ulkoasua. Vaikka UEFI tarjoaa kiinnostavia ominaisuuksia pakettivalmistajille, uusi standardi edustaa myös ainoata keinoa käsitellä kiintolevyjä jotka ylittävät 2TB kokonaiskapasiteetitin.

Epäonnistuimme yrittäessämme saada 4TB RAID 0 -pakkaa toimimaan Intelin DP55KGllä käyttäen integroitua Matrix RAID-sovellusta. Se rajoittaa bootattavien pakkojen koon maksimissaan 2TB. Intelin rajoituksista riippumatta pystyimme kuitenkin luomaan 3TB järjestelmälevyn Windows 7:lla UEFIn avulla käyttämällä ulkoista LaCien tallennusboxia. Boxi käyttää omaa RAIDia ja on tästä syystä täydellinen esimerkki siitä mitä tapahtuu kun suuremmat kiintolevyt tulevat markkinoille.

Lopulta emme voi olla rohkaisematta kaikkia pitämään silmällä alustavalmistajia ja kehoittamaan heitä tuomaan UEFI-toteutuksensa ajan tasalle. Tuntuu väärältä ostaa uusi P55-emolevy tietämättä tukeeko se tulevaisuuden kovalevykapasiteettejä. Pidä mielessä että tässä on kyse yli 2TB+ levyiltä käynnistämisestä. Jos käynnistyslevysi on alle 2TB voit silti lisätä käytännössä rajattomasti tilaa toissasijaisilla levyillä.

Kommentoi artikkelia