Hyvästi BIOS: tervetuloa UEFI!

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 0 kommenttia

Aseman Osiointi: MBR-ongelmatWindowsin asennus valitsee automaattisesti GPTn yli 2TB asemille ja antaa käyttäjän päättää MBRn ja GPTn välillä alle 2TB kapasiteeteillä. Tämä pätee myös levynhallintatyökaluun jos muokkaat asemia Windowsissa. monet BIOSit nykyään tukevat GPT:a, mutta järjestelmä ilman UEFI-tukea ei pystyisi käynnistymään GPT-osiolta koska se on suurempi kuin 2TB. Katsotaan mitä tapahtuu jos valitset perinteiseen MBRn.


Jos UEFI-tuki ei ole saatavilla, Windows käyttää edelleen automaattisesti GPT:a yli 2TB asemilla ja antaa valita GPTn ja MRBn välillä. Kaikki hyödyntämätön kapasiteetti 2TB ylittävältä osalta jää käyttämättä (ja jää hyödyttömäksi MBR:lla osioidessa).


Windows Vista kertoo ongelmasta selväsanaisesti.Saattaisi luulla, että olisi mahdollista luoda ylimääräinen osio kun 2TB asema on asennettu yli 2TB kiintolevylle. Tämä ei ole mahdollista, sillä MBR rajoittaa koko kiintolevyn vain yhteen maksimissaan 2TB osioon. Jäljelle jäävä tila on siis hyödytöntä. Tämän takia on tärkeää käyttää GPT:a suurikapasiteettisillä levyasemilla ettet törmää 2TB rajaan.

Jatketaanpa siis ja luodaan suuri osio käyttämällä GPT-layoutia ja LaCien 4big Quadra eSATA -asemaa.

Kommentoi artikkelia