Hyvästi BIOS: tervetuloa UEFI!

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 0 kommenttia

Levyn Osiointi GPTllä, ja MBR ESPllä, MSRlläTarvitset 64-bittisen version Windowsista (XP, Vista tai 7) saadaksesi täyden GPT-tuen yli 2TB asemille. GPT tarjoaa seuraavat ominaisuudet:
• 18 exabyte maksimikapasiteetti
• Jopa 128 osiota per levy
• Pää ja varmuuskopio-osiot saatavilla redundanssille
• Hyvin määritelty ja itsensä tunnistava osioformaatti
• Jokaisella osiolla on uniikki ID välttyäkseen tunnistusristiriidoilta ("GUID" osiotaulu)

Tässä on yleiskatsaus mahdollisista osiointimahdollisuuksista GPTllä ja MBRllä:


32-bit Windows
64-bittinen Windows

GPTMBRGPTMBR
KäynnistysEi
Kyllä
KylläEi
LukuEi
KylläKylläKyllä
KirjoitusEi
KylläKylläKylläPidä mielessä että UEFI-tuki on olennaista yli 2TB asemilla. Se täytyy olla mahdollistaakseen boottauksen suurilta osioilta kunhan muut esivaatimukset (64-bittinen Windows ja GPT) on täytetty.

GPT Yksityiskohdat Windows x64:ssa

GPT asentaa automaattisesti EFI System Partition (ESP), josta löytyy boot loader, EFI-ajurit ja muut tarvittavat tiedostot järjestelmän boottaukseen (kuten boot.ini, HAL ja NT loader). Se käyttää GUID Partition Tablea master boot recordin (MBR) sijaan. ESP on kooltaan 1% levyn kapasiteetistä tai vähintään 100MB ja korkeintaan 1000MB.

GPT-järjestelmien mukana tulee myös MSR-osio (Microsoft Reserved). Koska GPT-osiot eivät salli piilosektoreita, Windows käyttää tätä varattua tilaa käyttöjärjestelmän toimintaan. Jos päätät konvertoida peruslevyn dynaamiseksi Windows käyttää MSR-osiota, kutistaa sen kokoa ja luo dynaamisen levytietokannan käyttämällä vapaata tilaa. Allae 16GB asemilla MSR-osio on ainoastaan 32MB. Suuremmilla se käyttää 128MB.


Vaikka järjestelmäsi olisi GPT-yhteensopiva ja luotu käyttämällä välttämätöntä osiota tarvitset silti UEFI-tuen voidaksesi bootata asemalta.


Voit silti asentaa Windowsin osiolle, mutta sinua on varoitettu.


Jos GPT ja UEFI-tuki molemmat toimivat kunnolla, Windows 7 luo automaattisesti vaadittavat osiot kuten 100MB EFI System Partition (ESP) ja 128MB Microsoft Reserved -osion (MSR), ja antaa sitten sinun luoda korkeakapasiteettisen osion joka on bootattava.

Kommentoi artikkelia