Hyvästi BIOS: tervetuloa UEFI!

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 0 kommenttia

Teknologiateollisuuden tuki? Ei näin.Wikipedian EFI-sivu esittää listan EFIä vuonna 2008 tukevista järjestelmistä yrityksiltä IBM, HP ja HP Compaq, lisäten 2009 järjestelmiä IBM:ltä ja Delliltä sekä viittaa järjestelmiin jotka on mainittu UEFI Forumin dokumentissa. 2008 lista mainitsee myös MSI-emolevyt ClickBIOSilla. Koska olemme lähempänä komponenttiyrityksiä kuin valmiiden pakettikoneiden valmistajia, päätimme ottaa selvää mitä mieltä suuret emolevyvalmistajat ovat EFI-kehityksestä.

Asus:
“Tällä hetkellä tarjoamme EFI-ratkaisun P5Q Deluxessa, mutta se on edelleen beta-versio. Riippuu kuluttajien kysynnästä lisäämmekö EFI-päivityksiä muille alustoille."
Asus EFI-ohjelmisto P5Q Deluxelle on saatavilla täältä. Viestiketju Asus foruumeilla listaa tosin edelleen paljon bugi-ilmoituksia.

Foxconn:
“Tällä hetkellä emolevymme ei käytä kyseistä ominaisuutta ja emme ole kehittämässä tuotteita käyttämällä tämän tyyppistä BIOSia."

Gigabyte:
“Olemme mahdollisesti tuomassa UEFIa laitteisiimme, mutta meillä ei ole vielä aikataulua sille."

Intel:
“Yhä useammalla alustalla tullaan käyttämään UEFIa perinteisen BIOSin sijaan."
Tästä huolimatta huomasimme Intelin lisänneen rajoituksia yli kahden teratavun osioihin. Vaikka UEFI voisi käynnistää käyttöjärjestelmän niinkin suurelta osiolta käytettäessä GPT:a (GUID Partition Table) MBR:n sijaan, Intel kertoo että "RAID ROM sallii RAID-pakasta käynnistyksen vain jos osio on <2TB."MSI:
“MSI julkaisi UEFI-enabloidun ClickBIOS-alustan joka pohjautuu P45-piirisarjaan, mutta tuotetta ei ole enää saatavilla."

Jatkoa seuraa

Käsitämme että tämä on uusi ympäristö, mutta näyttää siltä kuin emolevyvalmistajat eivät olisi kovin vastaanottavaisia selvästi haluttua käyttöliittymää kohtaan. Prosessit näiden päätösten takana ovat epäilemättä monimutkaisia emmäkä halua aliarvioida sitä. Kuitenkin uskomme että alkaa olla vihdoin aika toimialalla valmistautua uuteen vaihdokseen. Ainakin selvä sitoutuminen joidenkin alustojen päivittämiseen UEFIin on välttämätöntä. Muutoin en haluaisi ostaa kallista emolevyä tietäen ettei tuki välttämättä kestäisi kovin pitkään.

EFI-pohjaisia ominaisuuksia kuten integroitu ylikellotus pitäisi luultavasti kehittää vielä, joten päätimme olla tarkastelematta eri emolevyjä UEFI-tuella ja tehdä johtopäätöksiä ennenaikaisista ja epävarmoista ratkaisuista. Mutta on kuitenkin yksi skenaario joka vaatii UEFIa pian: jos tahdot bootata osiolta joka on suurempi kuin 2TB, tulet tarvitsemaan UEFIn ja GPTn.

Kommentoi artikkelia