Hyvästi BIOS: tervetuloa UEFI!

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 0 kommenttia

UEFIn partaalla



Möynnettäköön, asia ei ole aivan niin yksinkertainen, että BIOS vain unohdettaisiin. Vaikka Unified Extensible Firmware Interface (UEFI) olisi valmis korvaamaan vanhan ja taipumattoman BIOSin, useimmat alustantarjoajat eivät ole valmiita huolimatta siitä, että olemme törmäämässä uuteen tilarajoitteeseen.

Vanhojen BIOS-konkareiden päivät alkavat olla luetut. UEFI tuo mukanaan tehokkaamman ratkaisun joka kykenee paremmin selviämään nykypäivän monipuolisen laitteiston tuomista vaatimuksista. Pähkinänkuoressa UEFI on rajapinta joka pitää huolen esikäynnistyksestä ja siitä siirtämisen varsinaiselle käyttöjärjestelmälle. Teimme pikaisen katsauksen UEFIin ja huomasimme välittömästi ongelmia.

Olet saattanut jo kuulla UEFIsta (tai EFI, joka oli alkuperäinen yritys). Intel kehitti EFIn 2003 Itaniumin IA64-arkkitehtuurin kanssa kutsuen sitä silloin Boot Initiativeksi. Konsepti annettiin Unified EFI Forumille, Joka kehitti ja markkinoi uutta standardia koko toimialalle. AMD, AMI, Apple, Dell, HP, IBM, Insyde, Intel, Lenovo, Microsoft ja Phoenix ovat sen johtavia jäseniä tänä päivänä. BIOS pohjaa x86-arkkitehtuurin 16-real moodiin, mutta UEFI tuo mukanaan täyden rautariippumattomuuden ja rajapinnat eroteltuina käynnistys- ja ajonaikaisiin palveluihin. Näillä tähdätään korkeaan standardoimiseen ja samaan aikaan riittävään joustavuuteen eri valmistajien differoituja tuotteita varten.



BIOS: Uutta antiikkia

Noin 25 vuotta sitten BIOS kehitettiin käynnistämään käyttöjärjestelmiä. Ensimmäiset tietokoneet käyttivät reikäkortteja käynnistyskohteina ennen kuin ne korvasi ROMit yksinkertaisilla tulkeilla. Tänä päivänä me voimme valita ylettömästä määrästä kohteita disketeistä kovalevyihin, optisiin asemiin ja verkkosijainteihin. Tästä huolimatta varsinainen komponenttien toiminta on edelleen riippuvaista käytetystä käyttöjärjestelmästä laiteajurien osalta, kun taas EFI sallii OS-riippumattoman ajurituen sen oman ajurimallin avulla.

BIOS-konseptia on yritetty muunnella useampaan otteeseen. IBM esitteli muokattua järjestelmämallia, PS/2, vuonna 1988 osittain taistellakseen BIOS-klooneja vastaan. Sen 32-bittinen Multi Channel Architecture (MCA) ja ABIOS voidaan nähdä ratkaisuna jäljiteltyihin BIOS-toteutuksiin. Advanced RISC Computing (ARC) tähtäsi MIPS ja Alpha-alustojen käynnistysympäristöjen yhdistämiseen 90-luvulla, mutta siitä puuttui evoluutiosuora, laajennettavuus ja mahdollinen järjestelmämonimuotoisuus. PowerPC ja SPARC käyttivät Open Firmwarea (OF) ja Common Hardware Reference Platformia (CHRP), mikä oli tavallaan haitaksi ACPI:lle koska sitä ei tuettu.

UEFI-tuki

Käyttöjärjestelmät alkoivat tukea alustan rajapintaa vuoteen 2007 mennessä, mutta useimmat Windows versiot kuten Vista SP1 ja Windows Server 2008 tarjosivat tuen vain 64-bittisissä painoksissa. Valitettavasti olemme huomanneet, että toimialan tuki UEFIlle on edelleen hyvin heikko, ja tallennusmuistipuolella on puutteita.

Kommentoi artikkelia