Hyvästi BIOS: tervetuloa UEFI!

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 0 kommenttia

Testiemolevy: Intel DP55KG (RAID-rajoituksilla)



Valitsimme Intelin työpöytäemolevyn ottaksemme selvää tallennusmuistivalmiuksista olemassa olevalla UEFI-toteutuksella. DP55KG esiteltiin kun Intel julkaisi P55-alustansa, LGA 1156-kannan ja Core i5/i7 -suorittimet. Se on moderni ratkaisu joka hyödyntää kaikkia P55-piirisarjan ominaisuuksia (ja se pärjäsi hyvin tuoreessa 200-250$ emolevyjen testissämme). Intel ei nähnyt liikaa vaivaa mahdollisissa visuaalisissa parannuksissa laitteistoasetusten valikoissa UEFIn kautta, ja jätti tutun valikkotyylin muuttamatta. Tämä on OK meille, sillä alusta implementoi täysin UEFI 2.1. Muut valmistajat kuten Asus ja MSI ovat nähtävästi keskittyneet enemmän ulkoasuun kuin hyödyllisiin ominaisuuksiin. Emolevyllä on 16Mb flash EEPROM-muistia ACPI 3.0b -tuella ja "Platform Innovation Framework EFI Plug & Play:lle."



Jos liität neljä kiintolevyä ICH10R SATA/300-porteihin luodaksesi ison RAID-pakan tulet törmäämään ongelmiin. Vaikka ison pakan luominen on helppoa (käytimme kahta 2TB kiintolevy), et pysty boottaamaan niiltä jos käytät Intelin Matrix RAID -ratkaisua. Tämä ei ole kriittinen ongelma nykyään, mutta suuremmat kiintolevyt ovat tulossa ja tuovat nämä ongelmat tullessaan. Tästä syystä päätimme käyttää ulkoista LaCien tallennusboxia testaukseemme. Se tarjoaa 3TB kapasiteettia RAID 5 -moodissa yhden eSATA-liitännän kautta.

UEFI-asetukset

Laitoimme päälle UEFI boot -ominaisuuden Intel DP55KGn järjestelmäasetusten valikosta.

On-Board RAID: Ei Tukea Käynnistysasemille > 2 TB

Laittamalla useamman suuren kiintolevyn RAID 0 -tilaan siitä tulee hyödytön jos aiot asentaa käyttöjärjestelmän tälle RAID-pakalle. Kaksi teratavua on Intelin Matrix Storage Managerin rajoitus.


Pakan koon pienentäminen mahdollistaa bootattavuuden.


Käyttämällä Intelin integroitua RAID-sovellusta et pysty luomaan osiota joka voisi toimia järjestelmälevynä. Meidän täytyi vaihtaa dedikoituun 2TB+ asemaan testejämme varten.

Kommentoi artikkelia