Blu-ray 3D PC:llä: Tom's Hardwaren katsaus

Artikkelin kirjoittaja: Matti Robinson | 0 kommenttia

Vaatimukset täyden resoluution Blu-ray 3D:lle PC:llä
120 Hz:n LCD-suljinlasit: Nvidia 3D Vision -pakkaus

Kuten olemme jo todenneet, tietokoneella Nvidian 3D Vision on ainoa tapa katsella täyden resoluution 3D-teräväpiirtokuvaa. Pakkaukselle kertyy hintaa 200 dollaria ja sillä rahalla saat yhdet lasit, infrapunalähetin/-vastaanottimen. Sillä pääsee alkuun, ja erikseen myytäviin laseihin pitää käyttää 150 dollaria lisää.

Uudet 120 Hz:n AI:ta tukevien LCD-televisioiden mukana toimitetaan oma vastaanotin ja lasit. 3D Vision ei ole yhteensopiva näiden kanssa. Tähän tulossa muutos kun Nvidia julkaisee 3DTV Playn.

Nvidia on suunnitellut julkaisevansa televisioita tukevan 3DTV Play –ohjelmiston elokuussa. Ajatuksena on toistaa elokuvaa tietokoneella ja siirtää kuva HDMI 1.4 –liitäntää pitkin televisioon. Ohjelma on maksuton 3D Vision –pakkauksen ostaneille, mutta maksullinen television omia laseja käyttäville.Blu-ray 3D –soitto-ohjelma:
CyberLink PowerDVD 10 Ultra Mark II

Tällä haavaa CyberLinkin PowerDVD 10 Ultra Mark II –ohjelma näyttää olevan ainoa käytettävä Blu-ray 3D –soitto-ohjelma PC:lle. Ohjelma toimii loistavasti Nvidian 3D Visionin, mutta myös muiden standardien, kanssa.

Kuten edellä totesimme, ohjelman mukana tulee TruTheater 3D –ominaisuus, joka muuttaa tavallisen kaksiulotteisen sisällön kolmiulotteiseksi. On myös hienoa kuulla, että PowerDVD 10 Ultra –ohjelman ostajat voivat päivittää ilmaiseksi Mark II -versioon. PowerDVD 10 Ultra maksaa tällä hetkellä 95 dollaria CyberLinkin omien sivujen kautta tilattuna.Näyttö:
 Mikä tahansa 120 Hz:n 1080p 3D Vision-valmis näyttö, jossa tuki HDCP:lle (tai lähitulevaisuudessa: 3D-valmis 120 Hz:n LCD-TV, jossa HDMI 1.4)

Otetaanpa puheeksi sitten PC-näytöt. Mikä tahansa 3D Vision-valmis PC-näyttö pitäisi toimia, mutta täyden kokemuksen saavuttamiseksi kannattaa etsiä näyttö, jonka natiiviresoluutio on 1920x1080. Ostajan kannattaa vamistua ennen kauppaa, että näyttö tukee HDCP-sisääntuloa, jolloin kopiosuojattujen elokuvien toistaminenkin sujuu moitteetta. Jos jo omistat näytön, jossa ei ole HDCP:tä, ja omistat 3D Vision-pakkauksen, niin kannattaa tukeutua SlySoftin AnyDVD HD –ohjelmaan.

Entäpä uudet 120 Hz:n 3D-valmiit LCD-televisiot? Nvidia siis painii3DTV Play –ohjelmiston kanssa paraikaa, jolla tietokoneelta saadaan siirrettyä 3D-materiaalia television esitettäväksi niiden omilla laseilla ja vastaanottimilla. Jos olet suunnitellut ostavasi 3D-valmiin näytön, mutta olet valmis odottamaan vielä hetken aikaa, niin varmistu, että televisiostasi löytyy HDMI 1.4. Vain tällä liittimellä saa siirrettyä Blu-ray 3D:n vaatiman määrän dataa sekunnissa. Muista, että myynnissä jo olevat 3D-valmiit DLP-näytöistä ei löydy HDMI 1.4 –liitintä, eikä niillä voi katsoa elokuvaa täydeltä resoluutiolla.

3D-telkkarin ostossa on muutama sudenkuoppa, jotka kannattaa välttää. Ensinnäkin kaupan hyllyt pursuavat 120 Hz:n televisioita, mutta niistä vain “3D-valmis"-tarroilla varustetuilla voi katsella 3D-sisältöä. Tämä johtuu siitä, että 3D-televisio vaatii 120 Hz:n sisääntulosignaalin, kun tavallisissa televisioissa signaalin taajuus on vain 60 Hz:ä, jonka TV muuttaa algoritmeillaan 120 hertsiseksi.

Tiedosta myös se, että eri valmistajien televisiot eivät vastaa laadultaan toisiaan. Jokaisella valmistajalla on oma kehitystutkimuslaitos ja televisiotkin poikkeavat laadussaan siksi toisistaan. Ostopäästöstä tehdessäsi vertaile eri vaihtoehtoja rintarinnan. Tarkkaile näyttöjen kirkkautta ja haamu-artifakteja.Näytönohjain:
Nvidia GeForce 3D Vision-yhteensopivat ohjaimet

Alla on luettelo, joiden Nvidia lupaa tukevan Blu-ray-toistoa. Luetelluista ohjaimista löytyy ratakiihdytys Blu-ray 3D:n MVC-kodekin dekoodaukselle. Ne tukevat myös HDMI 1.4:ää ja 3D Visionia.Listassa on vain murto-osa Nvidian näytönohjaimista. Huomaa myös, että GT 300 –sarja on saatavilla vain OEM-koneista. Siispä kaupan hyllyiltä löytyy vain kolmea mallia, joissa on tarvittavat ominaisuudet 3D-elokuvien toistoon. Ne ovat: GeForece GT 240, GeForece GTX 470 ja GeForce GTX 480.

Muut 3D Vision –tuella varustetut näytönohjaimet pystyvät toistamaan 3D-elokuvia, mutta tällöin MVC-kodekin purku pitää suorittaa ohjelmallisesti.

Tällöin suorittimen työtaakka kasvaa. Pidä mielessäsi, että vanhemmat näytönohjaimet eivät tue HDMI 1.4:ää, joten jollei näytönohjaintasi ole lueteltu yllä, niin sinulla on oltava 3D Vision –valmis näyttö. 3D-valmiit televisiot vaativat HDMI 1.4-sisääntulon, joten vain uusimmat GeForce-ohjaimet soveltuvat televisiokäyttöön.BD-ROM-asema:
Mikä tahansa 2x tai nopeampi

Hyvä uutinen on, että kaikki kaksinkertaiseen nopeuteen yltävät Blu-ray-asemat kykenevät toistamaan 3D sisältöä. Tämä johtuu siitä, että 3D-spesifikaation haluttiin olevan taaksepäin yhteensopiva. Valitettavasi ensimmäisen sukupolven x1-nopeuksiset asemat ovat liian hitaita.Prosessori:
Riippuu näytönohjaimesta ja Blu-ray 3D –soitto-ohjelmasta

Tietokoneelta ei vaadita paljoa, kunhan käytössäsi on MVC-kodekin rautadekoodausta tukeva näytönohjain. Käytännössä: jos sinulla on jokin aiemmin esitellyn listan näytönohjain, tarvitset enää vain modernin kaksiytimellisen prosessorin.


Jos näytönohjaimesi ei ole listassa, niin tarvitsekin jo tehokkaamman prosessorin. Kuten testistämme näet, niin kolmiytiminen Athlon II (3 Ghz) on täydessä rasituksessa Blu-ray 3D –elokuvaa katseltaessa. Emme suosittelisi mitään Athlon II X3 440 –prosessoria heikompaa kokoonpanoosi, jos luotat ohjelmalliseen dekoodaukseen.Pidä mielessäsi, että ohjelmapohjainen dekoodaus on ohjelmistokehittäjien käsissä, eikä Nvidialla ole valtaa vaikuttaa siihen. Tässä vaiheessa ymmärrämme CyvberLinkin kannan tukea ainoastaan ohjelmistollista dekoodausta Power 10 Ultrassa, mutta muiden ohjelmistovalmistajien suunnitelmat ovat vielä hämärän peitossa.

Kommentoi artikkelia