Blu-ray 3D PC:llä: Tom's Hardwaren katsaus

Artikkelin kirjoittaja: Matti Robinson | 0 kommenttia

Testikokemukset: Onko Blu-ray 3D hypen arvoinen?


Valitettavasti 3D-elokuvista on hankala saada todellisuutta vastaavia ruutukaappauksia, joten emme voi sellaisia artikkelissa esittääkään. Voimme kuitenkin kertoa ihmisten kokemuksista, joten värväsimme muutaman vapaaehtoisen katsomaan elokuvan Monsters vs Aliens 3D. Artikkelin kirjoittajana otan kunnian aloittaa:

Don Woligroski
Ikä: 36
Ammatti: Uutiskirjoittaja

En ole kaikkein tyypillisin testaaja, sillä 3D-tekniikka ei ole mikään uusi asia minulle, sillä olen tutkinut aihe piiriä jo useamman vuoden ajan.

Toistaiseksi paras 3D-elämykseni olen kokenut elokuvissa tai pelatessani passiivipolarisoitujen projektoreilla toteutetulla järjestelmällä. Elokuvat kuten UP ja Avatar näyttävät hyviltä ja kirkkailta 3D-elokuvateatteressa. Valitettavasti crosstalking- ja ghosting artifacts –ilmiöt haittaavat katselukokemusta, mutteivät sentään niin paljoa että olisivat show-stoppereita.

Pahimmat 3D-kokemukseni ajoittuvat vuosien taakse, jolloin laitoin eDimensionalin 60 hertzin virkistystaajuudella toimivat 3D-lasit päähäni. Lasit vilkkuivat niin paljon, että ne aiheuttivat päänsärkyä yhdelle jos toiselle. Asia parani hieman Nvidian ensimmäisten 3D-stereoskooppisten ajureiden myötä. 85 hertsiä tarjosi tuolloin tyydyttävän kokemuksen, mutta silti kaukana ideaalista. Huonojen kokemusteni vuoksi suhtauduin aluksi epäluuloisesti LCD-suljinlaseihin ja AI-tekniikkaan.

Yllätyin todella havaitessani Nvidian 3D Visionin laadukkuuden. Uskallan jopa sanoa, että selvempää ja kirkkaampaa 3D-elämystä en ole koskaan ennen saanut kokea. Efektit näyttäisivät olevan jopa parempia kun ne pääsee kokemaan läheltä eikä kaukaa elokuvateatterin kankaasta. Nvidian lasit olivat mukavuudeltaan erinomaiset, jopa mukavemmat kuin silmälasini.

3D Visionkaan ei ole täydellinen. Sen suurin haittapuoli on, etteivät lasit päästä paljoa valoa silmille. Elokuvan aikana ruutu oli niin pimeä, että se jopa häiritsi elokuvanautintoa. Teknologian käytettävyys kuitenkin kumoaa kirkkaasti tämän pienen heikkouden.

Toinen heikkous oli crosstalk- ja ghosting-ilmiöt elokuvan aikana. Ongelmat olivat kuitenkin melko vähäiset, mutta niitä putkahteli silloin tällöin, etenkin kirkkaiden kohteiden kohdalla.

Katselijan kannattaa tapella hyvistä paikoista, sillä havaitsin katselukulman vaikuttavan kirkkauteen. Kirkkaudessa on selvä pudotus kun katselukulma ylittää 45 astetta. Suuremmalla näytöllä tämäkin heikkous poistuisi tai ainakin lievenisi.

Yleispiirteiltään Nvidian 3D Visionin heikkoudet ovat pieniä, kun ajatellaan mitä tekniikka tarjoaa: täyden resoluution 3D-teräväpiirtokuvan. Elokuva oli nautinnollinen ja 3D-syvyys oli moitteeton. Kunhan ostaja tiedostaa tekniikan heikkoudet, niin minulla ei ole mitään syytä olla suosittelematta Blu-ray 3D:tä ja Nvidian 3D Visionia, kun tarkoituksena on katsella 3D-sisältö tietokoneelta.

Kommentoi artikkelia