Blu-ray 3D PC:llä: Tom's Hardwaren katsaus

Artikkelin kirjoittaja: Matti Robinson | 0 kommenttia

Loppupäätelmät: Blu-ray 3D näyttää lupaavalta PC:llä


Niin suuri vaikutus kuin Blu-ray 3D:llä on ollutkin kuluttajamarkkinoihin, on turhan pitkälle menevää väittää tekniikan olevan ensimmäinen markkinoille läpimurron tehnyt 3D-formaatti. Historiasta tunnetaan useita tapauksia, joissa 3D-mediat ovat tulleet kovalla rytinällä ja hävinneet yhtä nopeasti. Tällä kertaa televisio- ja elokuvateollisuus ovat vahvasti yhteisrintamassa saman formaatin takana.

3D-elokuvia esitetään kiihtyvää tahtia elokuvateattereissa ja yrityksillä on hyvä paikka lyödä rahoiksi. Todellinen jäänmurtaja 3D-sisällön kannalta oli Avatar-elokuva, joka valtaisan mediamyllytyksen ansiosta onnistui vetoamaan suureen yleisöön. Nyt jos koskaan on ajat, jolloin 3D:llä on mahdollisuus päästä ihmisten koteihin.

Totesimme Blu-ray 3D:n(120 Hz LCD-näytöllö @ 1080p) olevan paras tapa kuluttajalle pasta nauttimaan 3D-sisällöstä kotonaan. Tämä asema tulee todennäköisesti säilymään muutaman vuoden ajan. Kenties vain lasiton täyden resoluution ratkaisu pystyy horjuttamaan sen asemaa. 3D Vision on se tekniikka, jota tietokoneen käyttäjien kannattaa käyttää selkeän kuvan ja henkeäsalpaavien 3D-efektien esittämiseen.

Täysipitkätä 3D-elokuvat vuosittain
Vuosi
Lukumäärä
2010 21 (toistaiseksi ilmoitettu)
2009
17
2008 5
lähde: www.3dmovielist.com
lyhyt- ja IMAX-elokuvat eivät sisälly lukuihin


Varhaisten 60 ja 85 hertsin LCD-suljinlaseista saamieni kokemusten valossa olin aika skeptinen uusia 120 hertsin kakkuloita kohtaan. Kokeiltuani itse niitä ja saamani palautteen perusteella voin hyvillä mielin todeta 3D Visionin lasit toimiviksi, eivätkä ne aiheuttaneet päänsärkyä kenellekään. En kuitenkaan sano, etteikö lasit voisi aiheuttaa jonkun kohdalla ongelmia. Täydelliset lasit eivät ole, sillä ne vähentävät silmille tulevan valon määrää.

Tietokoneen raudan suhteen Blu-ray 3D ei vaadi suuria rahallisia panostuksia, mutta kokonaiskustannukset ovatkin jo tähtitieteellisempiä. Halpa kaksiytiminen prosessori ja alle sadan dollarin GeForece GT 240 riittävät Blu-ray-aseman kanssa tuottamaan erinomaisen kuvanlaadun. 3D Vision –pakkaus ja 24" 3D Vision –yhteensopiva näyttö ovat kokoonpanon kalleimpia osia. Älä unohda CyberLinkin PowerDVD 10 Ultra Mark II –ohjelman hankkimista. Kustannukset ovat lopulta vähemmän kuin 3D-valmiin television hinta, mutta ruudun kokokin on pienempi (24" vs. 40"). Tilanne saa uusia piirteitä kunhan Nvidia saa julkaistua 3DTV Playn.

Nvidia ja CyberLink ovat tehneet kovasti töitä rakentaessaan sopivaa infrastruktuuria PC:lle Blu-ray 3D:tä varten. Alku tässä työssä on kantanut jo hedelmää. Käyttämämme osat ja ohjelmistot eivät olleet kaikki vielä valmiita, joten kokemukseltakaan ei voinut odottaa suuria.

Kunhan vain komponentit tästä vielä kypsyvät, tulee Blu-ray 3D saavuttamaan vankan jalansijan PC-ympäristössä. Laitteistojen kasvanut tarjonta lisää käyttäjäkantaa, joka taas lisää painetta tuottaa lisää sisältöä. Lumipallo on jo valmiudessa lähteä vierimään, ja kuka tietää kuinka pitkälle se tulee vierimään. Kenties 30 vuoden kuluttua ihmiset muistelevat haikeasti 2D-aikaa, kuten me nyt mustavalkofilmejä. Nyt elämme kuitenkin aikaa, jolloin kaikkein kiinnostuneimmat hyppäävät 3D:n kelkkaan kotikoneissaan.(Kiitos Ryan Malzenskylle Winnipegin Regent Avenue Future Shopista hänen avustaan artikkelin kirjoituksesta!

Kommentoi artikkelia