Blu-ray 3D PC:llä: Tom's Hardwaren katsaus

Artikkelin kirjoittaja: Matti Robinson | 0 kommenttia

Blu-ray 3D –soitto-ohjelmat


Tähän mennessä neljä yritystä on kertonut suunnitelmistaan kehittää Blu-ray 3D –soitto-ohjelma: CyberLink, Sonic, ArcSoft ja Corel. CyberLinkiltä saimme testiämme varten esiversion tulevasta PowerDVD 10 Ultra Mark II -ohjelmasta.

Ennen kuin jatkamme eteenpäin, haluan kertoa että pyysimme keskeneräisiä versioita testiimme myös muilta valmistajilta. Saimmekin niitä ArcSoftilta (TotalMedia Theater 3) ja Sonicilta (Roxio CinePlayer BD). Ohjelmistot todettiin keskeneräisinäkin varsin toimiviksi, mutta muutamat bugit estivät meitä ottamasta niitä tähän katsaukseen. On kuitenkin lohdullista tietää kilpailevien tuotteiden olevan kovaa vauhtia tulossa. Toivottavasti saamme tehty erillisen katsauksen soitto-ohjelmista kun kaikki yritykset ovat saaneet ohjelmistonsa valmiiksi.



Tällä hetkellä CyberLink näyttää olevan kehityksen kärjessä mitä ohjelman vakauteen tulee. Siksi käytämmekin tässä artikkelissa PowerDVD:tä Blu-ray 3D –elokuvien toistoon.



Saamamme esiversio PowerDVD 10 Ultra Mark II:sta käyttää samaa yksinkertaista käyttöliittymää, johon olemme aiemmissa versioissa tottuneet. Uutena on luonnollisesti 3D-näppäin, joka tuo esiin 3D-asetukset:



Ensimmäisessä osiossa saat valita otatko Blu-ray 3D –toiston käyttöön vai et. Aktivoimalla ominaisuuden ohjelmisto on valmiina toistamaan 3D-elokuvia. Lisäasetuksena on näyttöruudun koon valinta, minkä ohjelma näyttää osaavan tehdä automaattisesti.

Seuraavaksi määritellään muiden medioiden kuin Blu-ray 3D:n asetukset 3D-toistolle. Hienoimpana ominaisuutena on CyberLinkin TruTheater 3D –tila, jolla tavallisesta kaksiulotteisesta DVD-elokuvasta PowerDVD tekee lennossa kolmiulotteisen. TruTheater 3D käyttää CyberLinkin itse kehittämää algoritmia, joka analysoi videolla olevien esineiden värejä, paikkaa ja liikettä, minkä jälkeen tiedoista renderöidään 3D-kuva. Syvyysvaikutelmaa voi säätää alapuolella olevasta liukusäätimestä.

Ihan muistutuksen vuoksi pitää todeta ettei mikään “2D-to-3D" –algoritmi ole täydellinen, eikä laatu ole samaa kuin oikealla 3D-elokuvalla. Jotkut voivat kuitenkin pitää ominaisuutta käytettävänä.

Verrattuina muihin aiemmin näkemiimme "2D-to-3D"-algoritmeihin verrattuna TruTheater 3D tekee hyvää jälkeä. Se ei kuitenkaan yllä DDD:n TriDef Media Playerin mukana toimitettavaan vastineeseen. CyberLinkin puolustukseksi on todettava, että TruTheater 3D:n algoritmi on vielä työn alla, vaikkemme oikein tiedä miten paljon ohjelma vielä kehittyy ennen julkaisuaan.

Oikean 3D-tiedoston toistamista varten TruTheater 3D –ominaisuus pitää kytkeä pois päältä ja valita “use 3D media file playback". “Auto-detect" –valinnalla ohjelma pyrkii itse päättelemään parhaimman vaihtoehdon (side-by-side, over/under tai anaglyph). Voit asettaa nämä myös manuaalisesti.



Viimeisenä määritellään käyttämäsi näytön tyyppi. Testiämme varten valitsemme "12Hz Time sequential 3D LCD", mutta muutkin vaihtoehdot ovat esillä: 3D-Ready DLP (shakkilauta), micro-polarizer 3D (lomitettu ja polarisoitu) ja jopa anaglyfinen puna-syaani. Osiossa on myös tärkeä “swap left and right eye view" -aseetus. Jos elokuvan 3D-asetukset vaikuttavat sekavilta, niin kannattaa yrittää vaihtaa oikean ja vasemman videolähteen paikkoja. Asetus saadaan voimaan yksinkertaisella liukukytkimellä.

Kaikki muu Blu-ray 3D –toistoa varten vaadittavat asiat hoituvat PowerDVD 10 Ultra Mark II:n pellin alla. Nyt kun asetukset ovat kohdillaan, niin siirrytään itse asiaan.

Kommentoi artikkelia