Arvostelussa Surface Pro 2

Artikkelin kirjoittaja: Valtteri Ahonen | 2 kommenttia

Onko se tabletti? Onko se läppäri? En ole varma, mutta se on Surface Pro 2!

Hiljattain testasimme Surface 2:n, eli Microsoftin RT-tabletin toisen tulemisen. Nyt on aika kokeilla, mistä toisen sukupolven Surface Pro on tehty. Pron on tarkoitus täyttää markkinoilla aukko jostain tablettien ja kannettavien tietokoneiden harmaasta välitilasta, missä laiterajat rikkoutuvat ja käyttötavat sekoittuvat uusiksi.

Tekniset tiedot
Koko: 274,6 x 173 x 13,5 mm
Paino: 907 g
Tallennustila: 64/128 Gt tai 256/512 Gt (riippuen keskusmuistista)
Näyttö: 10,6” ClearType Full HD (1980 x 1080), 16:9, 10 pisteen monikosketus
Suoritin: 4. sukupolven Intel Core i5
RAM: 4 tai 8 GB
Kamerat: Pääkamera 1,2 megapikseliä, etukamera 1,2 megapikseliä
Liitännät: USB 3.0, microSDXC-kortin lukulaite, kuuloke, mini DisplayPortLaitteessa on jonkin verran eroja edeltäjäänsä, esimerkiksi tallennuskapasiteetti- ja muistivaihtoehtojen määrä on kaksinkertaistunut. Aiemmin tarjolla oli vain 64 GB ja 128 GB:n levyillä varustetut mallit 4 GB:n muistilla, kun nyt saataville on tuotu 4 GB ja 8 GB versiot, joista ensimmäiselle on mahdollista valita joko 64GB (testissä) tai 128 GB:n levytila, ja jälkimmäiselle joko 256 GB tai jopa 512 GB. Lisäksi Surface Pro 2:n mukana saa 200 GB SkyDrive-tilaa kahdeksi vuodeksi, joten tallennuskapasiteetin ei luulisi heti loppuvan kesken. Samaten uuden laitteen ostaja saa ilmaisia Skype-puheluita vuodeksi.

Prosessorin tehon osalta ei ole tehty mitään massiivista päivitystä, mutta Intelin Core-sukupolven vaihtuessa kolmosesta neloseen (Haswell), saavat Surface Pro 2:n käyttäjät nauttia huomattavasti pienemmästä virrankulutuksesta. Koneen sydämenä pumppaa siis kaksiytiminen Intel Core i5-4200U.Ulkoisesti Pro 2 on hyvin pitkälti edeltäjänsä näköinen – myös näytön osalta, sillä jo ensimmäinen Surface Pro oli varustettu 1080p-resoluutiolla. Oikeastaan on vähän pettymys, ette Microsoft ole onnistunut kiristämään laitteen koosta ylimääräisiä millejä. ”Tavalliseen” Surface 2:een verrattuna eroa sen sijaan löytyy sitäkin enemmän, nimittäin Pro 2 on huomattavasti paksumpi ja jykevämpi tapaus. Myöskään Pro 2:n pinnoitetta ei ole Surface 2:n tapaan uudistettu, ja se kerää sormenjälkiä paljon hanakammin. Sen paino ja paksuus ovat todella tuntuvia, varsinkin kun on juuri pidellyt kaksi viikkoa kädessään keveämpää mallia. Tietysti lisämillit ovat ihan perusteltuja sisältä löytyvän raudan ja sen jäähdyttämiseen tarvittavan tilan takia.Ylimääräisen painonsa vuoksi Surface Pro 2 menettää käytännössä kaikki tabletin yleensä ansaitsemat kehut käytön mukavuudesta ja laitteen käteensopivuudesta. Eihän laite nyt varsinaisesti ole iso, verrattuna vaikka keskiverto läppäriin, ja pöydällä käytettäessä koko on aivan yhdentekevä seikka, mutta jos Prota joutuu kannattelemaan käsissään pitkään, niin paino kyllä verottaa käyttöaikaa ja -mukavuutta.

kommenttia 2

tataka

Ensi vuonna myyntiin tulevasta power coverista olisitte voineet kertoa myös, lisää akkukestoa huomattavasti.

Itse tykkään surface 2 prosta windows 8.1 kanssa tosi paljon, korvannut läppärin ja tabletin täysin.

qwerty83

Olen katsellut uutta läppäriä, mutta kun olen katsonut tarkemmin Surface 2 Pro:n speksejä, niin menee kyllä kovasti harkintaan. Perus tabletti on löytynyt, mutta suoraan sanottuna iPadit ja Androidit on kuitenkin vain leluja ilman kunnollista softaa. Tuo hoitaisi sen vähäisen tabletoinnin tarpeen, toimisi hyvä akkuisena läppärinä power coverin kanssa, kunnon stylus, ruutia varsin kivasti mobiililaitteeksi ja sisältäisi sen tuiki tarpeellisen täysikokoisen Usbiliitännän, jota kuitenkin melko tiuhaan tarvisi. Telakan kanssa saisi vielä naitettua kivasti raudan "pöytäkoneeksi".

Vaikuttaa aika ideaaliselta laitteelta omaan makuun. Kiinnostaa kovasti.

Kommentoi artikkelia