Arvostelussa Surface 2: Microsoftin tabletin toinen tuleminen

Artikkelin kirjoittaja: Valtteri Ahonen

Surface-tabletti aiheutti aikanaan ihastusta esittelynsä jälkeen, mutta arvostelujen alkaessa ilmestyä, löydettiin siitä paljon heikkouksia. Niin hyvin kuin laite olikin rakennettu, niin Windows RT -järjestelmää pidettiin kuolleena syntyneenä. Microsoftin uusi tekele, Surface 2, yrittää nyt paikata edeltäjänsä heikkouksia tuomalla peliin esimerkiksi Full HD -näytön ja huomattavan tehokkaan Tegra 4 -suorittimen. Itse järjestelmää ei ole vaihdettu (täysverinen Windows on Surface Pron heiniä), mutta kehitystä on tapahtunut silläkin saralla. 8 on vaihtunut 8.1:een ja moni asia on muuttunut.



Tekniset tiedot
Koko: 274,6 x 172,5 x 8,89 mm
Paino: 676 g
Tallennustila: 32 GB tai 64 GB
Näyttö: 10,6” ClearType Full HD (1980 x 1080), 16:9, 5 pisteen monikosketus
Suoritin: Neliytiminen 1,7 Ghz NVIDIA Tegra 4
RAM: 2 GB
Kamerat: Pääkamera 5 megapikseliä, etukamera 3,5 megapikseliä
Liitännät: USB 3.0, microSDXC-kortin lukulaite, kuuloke, micro-HDMI

Surface 2 on siis käytännössä tehokkaampi ja paremmalla näytöllä varustettu kaksoisolento. Ulkoisesti laite on identtinen edeltäjänsä kanssa: se on samankokoinen (paksuudesta on höylätty puolisen milliä ja samalla painosta on hävinnyt jokunen gramma) ja samat liitännät ovat samoilla paikoilla: virtapainike yläreunassa, äänenvoimakkuuspainike ja kuulokeliitin vasemmassa, ja micro-HDMI-ulostulo ja USB 3.0-portti oikeassa reunassa. Microsoftin oma viisipinninen latausliitin on niin ikään vasemmalla, ja pohjasta löytyy magneettinen liitäntä lisälaitteille. Jos tablettiin pääsee oikein käsiksi asti, niin voi havaita, että kickstandia on viime näkemältä uusittu. Nykyisin se tarjoaa yhden tarkkaan hiotun asennon sijasta kaksi tarkkaan hiottua asentoa. Suurempi kallistuskulma mahdollistaa huomattavasti mukavamman työskentelyn sylissä.



Kickstand on yllättävän hyödyllinen. Sille ei ehkä osaa antaa arvoa ennen kuin sitä on päässyt kokeilemaan, mutta tämän testin jälkeen olen vahvasti sitä mieltä, että tabletti ei voi olla täydellinen ilman sitä. Kickstand mahdollistaa tabletin pystyttämisen tasolle ilman erillistä jäykkää näppäimistötelakkaa, joka kylläkin tarjoaa sinänsä saman ominaisuuden moneen kilpailevaan tablettiin. Surfacen kanssa voi kuitenkin käyttää hyvin kevyitä magneettikiinnitteisiä suojia ja näppäimistöjä, eikä niiden tarvitse tukea laitteen seisontaa. Hyvä Microsoft!



Tämän sanottuani voinen samaan hengenvetoon todeta, että Surface on tehty käytettäväksi Touch- tai TypeCoverin kanssa. Meidän testiimme toimitettiin Touch-tyyppinen ohuempi malli, jota ilman tabletti tuntui alastomalta ja jopa vähän kömpelöltä käsissä. Testin loppua kohden olen enenevässä määrin vakuuttunut, että TypeCover olisi vielä parempi vaihtoehto paksuudestaan huolimatta, sillä TouchCoverissa oli ongelmansa.

Kommentoi artikkelia