Arvostelussa Surface 2: Microsoftin tabletin toinen tuleminen

Artikkelin kirjoittaja: Valtteri Ahonen

TouchCover-näppäimistösuoja

Laitteen mukana toimitettiin testiin näppäimistösuoja, TouchCover. Se on kahdesta tarjolla olevasta näppäimistösuojasta ohuempi, eikä siinä ole lainkaan perinteisiä muovisia näppäimiä, vaan kankaiselta tuntuvaan pintaan on luotu näppäimistö kohokuviolla, joka reagoi paineluun. Näppäimistön kääntäminen näyttöä vasten ei aiheuta väristyksiä, koska siinä ei ole kovia osia. Ohuudestaan huolimatta näppäimet on taustavalaistu, mikä mahdollistaa kirjoittamisen myös täysin pimeässä.



Kuten aiemmin pääsin sanomasta, näppäimistösuoja on oleellinen osa Surface-kokemusta. Laite ei tunnu kokonaiselta ilman sitä, mutta tästä johtuen Surface 2:n hintaan tulee suhtautua pienellä varauksella – pelkän laitteen hinta nousee likimain satasella, mikäli sen hankkii TouchCoverin kanssa. TypeCoverin kanssa vielä parikymppiä enemmän.

TouchCoveriin totuttelu vei oman aikansa. Ensin kirjoittaminen oli melko hidasta ja virheitä tuli joka lauseessa, ja loppujen lopuksikaan kirjoitusnopeus ei ollut likimainkaan samaa luokkaa kuin fyysisellä näppäimistöllä. Kirjoittamiseen täytyi fyysisen näppäintuntuman puuttuessa todella keskittyä, jotta vauhdin sai kasvamaan. Tämän lisäksi ajoittain epäjohdonmukainen painalluksesta saatava äänipalaute sekoitti pakkaa vielä omalta osaltaan – joskus naksahdus kuului oikein, välillä myöhässä ja välillä se puuttui. Rauhallisella tahdilla tästä ei ollut haittaa (sen verran harvinaisesta ilmiöstä oli kyse), mutta suuremmalla nopeudella kirjoittaessa palautteen merkitys kasvoi, ja samoin sen puutteiden aiheuttamat ongelmat.



Silti monenlainen tekeminen on jonkinlaisen fyysisen näppäimistön kanssa mielekkäämpää kuin näytöllä näkyvän virtuaalinäppiksen. Vähintäänkin siitä on se hyöty, että ruudulta vapautuu merkittävästi tilaa, kun painikkeet ovat sen ulkopuolella. Esimerkiksi tekstidokumenttien editointi ja tuotto käytännössä vaativat näppäimistön. Surfacen etuna on tässä suhteessa aina ollut USB-portti, eli tuhansien erilaisten vaihtoehtoisten näppäimistöjen tuki. Tämä etu on periytynyt myös toiselle sukupolvelle. Mainittujen etujen lisäksi TouchCover (aivan kuin TypeCoverkin) tuovat mukanaan kosketushiiren, joten kursorinkin käyttö onnistuu tarvittaessa ilman erillistä hiirtä.

Kommentoi artikkelia