Arvostelussa Surface Pro 2

Artikkelin kirjoittaja: Valtteri Ahonen | 2 kommenttia

Windows 8.1

Päivitys alkuperäisestä Windows 8:sta on huomattava, mutta ei käänteentekevä. Jos on ollut jotain syytä vihata tai muutoin halveksi Microsoftin uutta suuntaa, niin 8.1 tuskin saa mieltä muuttumaan. Se tuo kyllä mukavaa uutta toiminnallisuutta, kuten useamman kuin kahden yhtäaikaisen Modern-sovelluksen käytön, sekä kaikkien asennettujen ohjelmien listan Käynnistä-ruudulta alaspäin vetämällä. Mainittava on tietysti myös näennäinen Käynnistä-painikkeen paluu, joka sekin on lähinnä silmänlumetta, vaikkakin tarjoaa oikoteitä joihinkin toimintoihin hiiren kakkosnäppäimellä.

Tablettijärjestelmänä Windows 8.1 on osittain parasta, mitä Microsoftilla on tarjota, ja osaltaan taas se saattaa olla liian raskas tabletille. Intelin Haswell loivensi hieman akkukestokuilua, joka ARM-pohjaisten tablettien ja ”oikeilla prosessoreilla” varustettujen laitteiden välissä oli, mutta samalla viivalla ne eivät seiso vieläkään. Toki Pro tarjoaa enemmän tehoa, mutta se kärsii tästä suurena painonnousuna ja heikompana kestävyytenä pitkällä matkalla.

Microsoftin lupaus reilun viikon akkukestosta laitteen ollessa käyttämättömänä on testimme perusteella uskottava. Vapaa-ajan käyttöä laite kestää leikiten päivän pari, tietysti toiminnoista riippuen. Pitkään, raskaaseen tehokäyttöön ei Surface testeissämme joutunut.Ehkä parasta Pro-versiossa on se, että kaikki perinteiset Windowsille tehdyt sovellukset toimivat, eli tablettiin voi asentaa kaikki samat ohjelmistot, joita kotikoneellaan käyttää. Hyvänä esimerkkinä voisivat olla vaikkapa RT:ltä puuttuvat kolmansien osapuolten selaimet, kuten Firefox ja Opera. Monen ohjelman kohdalla 10,6 tuuman näyttö on epäkäytännöllisen pieni, mutta kannettavaksi ja näinkin siroksi laitteeksi Surface Pro 2 tarjoaa huikean määrän mahdollisuuksia. Laite ei ole pelkästään valmistajan oman sovelluskaupan varassa, niin kuin käytännössä kaikki kilpailijatabletit, mukaan lukien Surface 2.

Täysverinen Windows 8.1 on RT:hen verrattuna asia, joka näyttäytyy vain aika-ajoin. Peruskäyttö on täsmälleen samanlaista sekä kokoversiolla että RT:llä. Työpöytäsovellusten tuki on se asia, jossa eron voi havaita parhaiten.

Yksi käytännön asia peruskäytössäkin kuitenkin on, joka valitettavasti toimii RT-versiossa paremmin: lepo- / valmiustila. Surface 2 käynnistyi puhelinten tapaan välittömästi, kun virtanappia painoi, mutta Pro ottaa pari sekuntia ennen kuin se reagoi mitenkään (jos painiketta painaa heti sulkemisen jälkeen, se ei reagoi ollenkaan), ja oletuksena jo vartti edellisen käytön jälkeen se vaipuu horrokseen, josta herääminen ottaa reilusti yli viisi sekuntia. Ei kuulosta paljolta, mutta jos on tottunut välittömään reagointiin, niin kyllä harmittaa!

kommenttia 2

tataka

Ensi vuonna myyntiin tulevasta power coverista olisitte voineet kertoa myös, lisää akkukestoa huomattavasti.

Itse tykkään surface 2 prosta windows 8.1 kanssa tosi paljon, korvannut läppärin ja tabletin täysin.

qwerty83

Olen katsellut uutta läppäriä, mutta kun olen katsonut tarkemmin Surface 2 Pro:n speksejä, niin menee kyllä kovasti harkintaan. Perus tabletti on löytynyt, mutta suoraan sanottuna iPadit ja Androidit on kuitenkin vain leluja ilman kunnollista softaa. Tuo hoitaisi sen vähäisen tabletoinnin tarpeen, toimisi hyvä akkuisena läppärinä power coverin kanssa, kunnon stylus, ruutia varsin kivasti mobiililaitteeksi ja sisältäisi sen tuiki tarpeellisen täysikokoisen Usbiliitännän, jota kuitenkin melko tiuhaan tarvisi. Telakan kanssa saisi vielä naitettua kivasti raudan "pöytäkoneeksi".

Vaikuttaa aika ideaaliselta laitteelta omaan makuun. Kiinnostaa kovasti.

Kommentoi artikkelia