World of Warcraft: Cataclysm - Tom’s Hardwaren opas suorituskykyyn

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 0 kommenttia

CPU-skaalaus: AMD


Jännitys tiivistyy kun vaihdamme Intelin X58- ja P55-alustoilta AMD:n 890FX-piirisarjaan. Aloittamme testit taas nopealla kuusiytimisellä prosessorilla, josta sammutetaan ytimiä yksi kerrallaan, jotta nähdään kuinka tehokkaasti Cataclysmin koodi on säikeistetty.
Huomaa, miten taulukoista on piilotettu mallinumero. Käytimme testissä nopeinta mahdollista prosessoria, joka oli käsillä. Ikävä kyllä se on vielä julkaisematon malli (mutta se ilmestyy pian).

Siinä missä ylikellotettu Intelin prosessori saavutti maksimisuorituskykynsä jo kahdella ytimellä, AMD:n tuleva Phenom II –lippulaiva vaatii kolme ydintä ylärajan löytämiseksi. Viivadiagrammi selittää asian parhaiten. Phenom II X6 saavuttaa kaikkein korkeimman nopeuden kaikki kuusi ydintä käytössä, mikä nostaa tuloksen keskiarvoa huomattavasti.

Jos testaat peliä ikkunassa ja avaat viereen Windowsin tehtävienhallinnan, syy tuloksiin on selvä. WoW kuormittaa yhden Phenom II –ytimen 100% tasolle. Myös kaksi ydintä saa työskennellä 100% kuormituksella. Vasta kolmannella ytimellä kuormitukseen ilmestyy pientä pelivaraa. Intelin Core i7-980X jaksoi pyörittää peliä sujuvasti pienemmällä resurssien kulutuksella.
Entä mikä on tilanne kun AM3-kantaan asennetaan hieman halvempia AMD:n prosessorimalleja?

Koska ruudunpäivitysnopeudet ovat jo alun alkaen matalammat (verrattuna Intelin prosessoreihin), testejä ei tarvitse ajaa niin monella eri prosessorimallilla. 3,7 GHz:n ylikellotettuna mystinen Phenom II X6 ei tuo juuri minkäänlaista lisähyötyä suorituskykyyn, mikä tarkoittaa, että kellotaajuus ei ole rajoittava tekijä. Vaikuttaisi siltä, että Athlon II -mallien menoa rajoittaa enemmänkin ytimien ja välimuistin puute.

Vaikka kaikki prosessoritestit ajettiin käyttäen apuna GeForce GTX 480 –näytönohjainta, ruudunpäivitysnopeudet putoavat alle 40 FPS –tasolle Ahtlon II X2 –alustoilla. Prosessoritehoa ei vain ole riittävästi, jotta näytönohjain voisi tehdä työnsä kunnolla.

Voisiko kyseessä olla ongelma Nvidian näytönohjaimen kanssa? Yhdistimme Radeon HD 5870 –näytönohjaimen Phenom II –lippulaivaan ja saimme tulokseksi 59,19 FPS (eli vaivaiset 1,31 FPS enemmän). AMD:n prosessorit jarruttavat menoa Cataclysmin tapauksessa verrattuna Intelin prosessoreihin.

Kommentoi artikkelia