Windows 8: Käsittelyssä uusi tehtävienhallinta

Artikkelin kirjoittaja: Valtteri Ahonen | 5 kommenttia

Monipuolinen näkymä


Mikäli pelkkä avointen sovellusten lista on kuitenkin riittämätön, saa monipuolisemman näkymän auki ikkunan vasemmasta alalaidasta kohdasta Lisätietoja (More details).Monipuolisempi näkymä muistuttaa vanhaa tehtävienhallintaa suunnilleen yhtä paljon kuin riisuttukin näkymä. Avointen sovellusten perään (ensimmäisellä Prosessit-välilehdellä (Processes)) on lisätty muistin, levyjen, prosessorin ja verkon kulutukset per sovellus, minkä lisäksi avoimet ikkunat on ryhmitelty tiiviimmäksi. Sovellukset ja taustaprosessit on myös jaettu selkeästi omiksi ryhmikseen, ja esimerkiksi Windowsin omat käynnissä olevat prosessit ja palvelut löytyvät listan alapäästä. Ryhmittely on sekä tärkeää että kätevää, koska väärän prosessin tappaminen voi aiheuttaa tietokoneen kaatumisen tai muita ongelmia.

Aiemmin tehtävienhallinnassa näkyi vain yksi lista, josta kokemattoman oli lähes mahdotonta erottaa sovellukset, taustaprosessit ja käyttöjärjestelmän omat prosessit.Listalla näkyviä nimiä on myös yksinkertaistettu siinä mielessä, että uusi tehtävienhallinta näyttää prosessien ja sovellusten oikeat nimet. Vanha suostui kertomaan vain tiedostonimen, joka saattoi olla mysteerinen lyhenne, jota sitten piti googlailla. Tietysti aina prosessin varsinainen nimikään ei kerro käyttäjälle itsestään riittävästi, minkä vuoksi nettihaku onkin integroitu uuteen tehtävienhallintaan. Haluttua sovellusta hiiren oikealla klikkaamalla saa auki valikon, josta voi valita ”hae netistä”. Haku avautuu tämän jälkeen järjestelmän oletusselaimeen.

Ongelmien diagnosointi


Microsoftin tutkimusten mukaan tehtävän sulkemisen jälkeen yleisin tehtävienhallinnassa suoritettu toimenpide on jonkin sovelluksen takkuaminen tai koneen hidastelun syyn selvittäminen. Tämän vuoksi tehtävienhallinnan uuteen näkymään on tuotu paljon entistä selkeämmin tiedot siitä, mitkä prosessit käyttävät koneen resursseja ja kuinka paljon. Lista on jopa värikoodattu, eli paljon tehoja syövät saavat tummemman taustavärin.

Värien avulla näkymästä on helppo erottaa ne prosessit, jotka käyttävät tavallista enemmän resursseja. Ja kuten sanottua, tietoa on myös tarjolla entistä enemmän, sillä muistin ja CPU:n lisäksi näkyvillä ovat levyn ja verkon käyttö.

kommenttia 5

daba88

Vaikuttaa positiiviselta uudistukselta. Varmasti helpottaa (ainakin puhelimen välityksellä) vian / hidastelun etsintää...

Susanoo

On noi windows 8 ikkunat vaan niin rumia että meinaa oksentaa.

wipe2000

Eli pientä viilausta käyttömukavuuteen ja havainnollisuuteen, mutta loppujen lopuksi ei paljonkaan uutta. No, hyvä, ettei mikään ominaisuus näyttäisi myöskään huonontuneen. Ihan ok pikkupäivitys siis varmaan tämäkin.

johtaja59

Osassa kuvista eng winkkari ja osassa fin(?)

himpo

Siis itse tarvitsisin tällaista tietoa harvasepäivä.

Joskus prosessoritehoista on käytössä 100% ja kun Prosessit-välilehdeltä ynnää kulutukset yhteen niin saa vain 10% kasaan, kuka ne tehot sitten syö???

Ja joskus ei anna poistaa asemaa turvallisesti kun joku käyttää ulkoista levyä, kuka käyttää???

Ja latausnopeus putoaa välillä, joku ohjelma varmaan hakee päivityksiä, mikä ohjelma???

No saan kasin tietysti kun ostan seuraavan kannettavan, jee!

Kommentoi artikkelia