Viisi USB 3.0 -tallennusratkaisua taskuusi

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 0 kommenttia

LoppuyhteenvetoTämänpäiväisen testin valmistelu ei ollut helppo homma aiemmin julkistettujen tuotteiden kadotessa yhtä nopeasti kuin kehtasimme niitä valmistajilta pyytää. Laajentamalla artikkeli sisältämään taskukokoiset levyasemat olisimme voineet ratkaista ongelman helposti, mutta 128 GB kapasiteetti, jonka valitsimme kiintopisteeksi osoittautui saatavuuden osalta ongelmalliseksi. Tästä huolimatta saimme kerättyä kokoon paljon hyödyllistä dataa.

OCZ Enyo otti suorituskykyvaltikan tarjoamalla selvästi parempaa kirjoitusnopeutta kuin lukunopeudessa voittanut PQI S533-E. Pankkikortin levyinen Enyo on myös jokseenkin kannettavampi, vaikkakin tarvittava erillinen johto vaivaa molempien helppokäyttöisyyttä ja kannettavuutta.

Kokoluokkaa pienempi Super Talentin SuperCrypt USB 3.0 jäi kolmannelle sijalle. Muistitikku on saatavilla aina 256 GB kapasiteettiin asti, emmekä usko, että kukaan valitsisi 32 GB mallia näin isolle tikulle. Tuhdin tikun asettaminen USB-porttiin saattaa liitännöistä riippuen viedä mukanaan useamman viereisen liitännän tilan mukanaan, ja tämän ongelman olisi voinut ratkaista erillisellä johdolla. Se on silti ainoa levyasema tässä testissä, joka mahdollisti rautapohjaisen koodauksen, ja Pro-malli erityisesti 256-bittisen AES:n. Tämän ansiosta SuperCrypt Pro USB 3.0 saattaa olla kätevä niille, jotka tarvitsevat kannettavuutta ja tietoturvaa.

Walton Chaintech Apogee Astro A101 jäi suorituskyvyssä jälkeen muutamaa yllättävää voittoa lukuunottamatta, mutta saimme sen kokoluokassa, jota jäimme kaipaamaan sen suuremmilta kilpailijoilta. Chaintech näyttää ymmärtävän, että käyntikortin kokoinen levyasema on liian leveä liitinpaneeliin kiinnitettäväksi, ja tarjoaa onneksi erillisen datakaapelin. Vaikka sitä onkin hieman helpompi kantaa mukana kuin isompia kilpailijoitaaan, se ei enää ole maailman pienin USB 3.0 -levyasema.

Pienin laite testissämme oli kohtuullinen suoriutuja ollen noin kolmanneksen hitaampi lukunopeudessa suurempiin kilpailijoihin verrattuna. Super Talentin USB 3.0 Express Drive on silti selvästi nopeampi kuin yksikään USB 2.0 käyttävä laite, ja jotkut käyttäjät voivat pitää sitä hyväksyttävänä korvikkeena vanhemmille muistitikuille. Vaikka tikun viemä viereisten paikkojen tila saattaakin olla useimmille sen suurin ongelma, Daniel Zavitz ei ehkä koskaan olisi päässyt ulos asunnostaan jos hän olisi joutunut odottamaan siirron valmistumistsa hitaalla 39,5 MB/s nopeudella.

Kuka siis voitti? Valitsisimme luultavasti OCZ:n suorituskyvyn ja kannettavuuden takia, vaikkakin se on yhä liian suuri korvatakseen pienemmät muistitikut. Kunnes löydämme muistitikun sopivalla koolla ja suorituskyvylllä, näyttää siltä, että valitsisimme 128 GB Enyon, ja ylimääräisen taskun sen johdolle.

Kommentoi artikkelia