Testissä Nvidia GeForce GTX 780: Titan sai uuden pikkuveljen

Artikkelin kirjoittaja: Chris Angelini Artikkelin suomentaja: Teemu Laitila

GeForce GTX 780: Toinenkin GK110-pohjainen ohjain varakkaammille pelaajille



GeForce GTX Titan on vähän kuin Intelin Core i7-3970X: suorastaan naurettavan nopea laite, jolle on kuitenkin olemassa paljon järkevämpiäkin vaihtoehtoja. GeForce GTX 780 on jo hieman kuin Core i7-3930K eli se järkevämpi vaihtoehto, jota suosittelisimme nopeutta kaipaaville tehokäyttäjille. Se on lähes yhtä nopea kuin lippulaiva, maksaa vähemmän eikä siitä loppujen lopuksi puutu paljoakaan lippulaivan ominaisuuksista (FP64-laskenta on merkittävin menetys).

Mutta GeForce GTX 780 ei silti ole lopullinen vastaus, vaan tasapuolisuuden nimissä on todettava, että tarjolla on myös halvempia vaihtoehtoja, jotka riittävät mainiosti suurimmalle osalle pelaajista. Paras vaihtoehto on vain noin 400 euron hintainen Radeon HD 7970 GHz Edition. Kun lasketaan yhteen keskimääräistä ruudunpäivitysnopeutta suhteessa hintaan, AMD :n Radeon HD 7970 GHz Edition tarjoaa huomattavasti houkuttelevamman paketin. Lisäksi se on erittäin tehokas kortti raakaan matemaattiseen laskentaan. Kun otetaan huomioon vielä ohjaimen mukana tulevat neljä peliä eli Tomb Raider, BioShock, Far Cry 3: Blood Dragon ja Crysis 3, paketti alkaa näyttää entistäkin paremmalta. Jos suorituskyky euroa kohti on tärkein mittari tehokkaan näytönohjaimen valinnassa, AMD:lle ei ole juuri vastusta.



Käänteisesti GeForce GTX 780 on absoluuttisesti mitattuna nopeampi, vaikka jokaisesta ylimääräisestä ruudusta sekunnissa saakin maksaa pitkän pennin. Se on myös hiljaisempi kuin 7970 ja käyttää vähemmän tehoa. Tarjolla on myös joukko virittelijöille hyödyllisiä ominaisuuksia ja kaiken lisäksi 780 on huomattavasti tyylikkäämmän näköinen. Huomioon kannattaa ottaa myös myöhemmin tuleva ShadowPlay-ominaisuus. Silti 670 euron hinta on huokea vain siinä tapauksessa, että sitä verrataan tonnin hintaiseen Titaniin.

GeForce GTX 780 ei ole perinteinen uuden sukupolven ohjain, jossa on uusi arkkitehtuuri sovitettuna pienempään valmistusprosessiin ja hinnoiteltu tuttuun high-end-ohjaimen hintaan. GeForce GTX 780 on jo olemassa olevan tuotteen uusi tuleminen halvempaan hintaluokkaan. Onko se parempi kuin GeForce GTX 680 tai Radeon HD 7970 GHz Edition? Ehdottomasti. Olisin silti mieluummin nähnyt hinnan asettuvan 550 - 600 euron tietämille.

Useamman kortin kokoonpanoissa tilanne muuttuu hieman. Kahden GeForce GTX Titanin hinnalla saa itse asiassa lähes kolme GTX 780 -ohjainta. Yhteen Titaniin verrattuna runsaan 300 euron lisähinnalla saa kaksi GTX 780:a. Jos tarkoituksena on pelata 2560x1400 resoluutiolla tai 5760x1080 resoluutiolla, kaksi GK104- tai GK110-pohjaista korttia tarjoavat tarpeeksi vääntöä sujuvaan pelaamiseen parhaillakin grafiikoilla. Kaksi Radeon HD 7970 -mallia tai Radeon HD 7990 tarjoavat hyviä testituloksia, mutta tosimaailmassa niiden ongelmat ruutujen ajoituksessa laskevat havaittavissa olevaa ruudunpäivitysnopeutta. Siksi kaksi GeForce GTX 780:a ovat optimaalinen ratkaisu, jos siihen vain on varaa.

GeForce GTX 780 on siis kaikilta osin erittäin hieno laite, jonka sydämenä toimii käsittämättömän monimutkainen 7,1 miljardia transistoria sisältävä GPU. Se on erittäin nopea, erittäin hiljainen ja sisältää muutaman muun houkuttelevan ominaisuuden. Mutta kannattaa tarkistaa myös pian saapuvat vaihtoehdot ennen kuin päättää mihin huippuohjaimeen rahansa sijoittaa

Kommentoi artikkelia