Testissä Nvidia GeForce GTX 780: Titan sai uuden pikkuveljen

Artikkelin kirjoittaja: Chris Angelini Artikkelin suomentaja: Teemu Laitila

Tehonkulutus ja GPU Boost


Kellotaajuudet ja enimmäislämpötilat

GPU Boost 2.0 -version eroavaisuudet alkuperäisestä versiosta käsiteltiin jo aiemmin eikä suuria muutoksia ole edes tapahtunut verrattuna GeForce GTX Titaniin. Tuloksissa näkyy, että molemmat kortit ryhtyvät rajoittamaan ytimen kellotaajuuksia kun GPU:n lämpötila nousee 60 asteeseen, mikä laskee GPU Boostista saatua hyötyä. Erotus merkittävämpi GeForce GTX 780 -mallissa, vaikka sen ytimen kellotaajuus vaihtelee muutenkin huomattavasti enemmän ja voimakkaammin, kun Titanin säädöt rajoittuvat käytännössä kolmelle eri tasolle. Kun Titan ei enää hyödy mitenkään GPU Boostista lämpötilarajojen tultua vastaan, 780:n ytimen kellotaajuus hypähtelee silti jatkuvasti ylöspäin.



Tehonkulutus

GeForce GTX 780 käyttää pienemmillä kuormilla (myös peleissä) vain hieman vähemmän tehoa kuin Titan. Vaikka molemmissa korteissa on sama TDP, tulos on yllättävä. Ensi alkuun voisi olettaa, että leikattu GPU vaatisi vähemmän tehoa. Erotus on kuitenkin vain samaa luokkaa, jota nähdään yleensä samalla piirillä, mutta eri muistimäärällä varustetuissa ohjaimissa. Tulosten perusteella vaikuttaisi siis siltä, että käytöstä poistetut laskentayksikötkin kuluttavat edelleen tehoa.









Toinen mielenkiintoinen tehonkulutukseen liittyvä seikka on se, että GeForce GTX 780 vaikuttaisi käyttävän täydellä rasituksella enemmän tehoa kuin Titan siihen saakka, kunnes se saavuttaa lämpötilarajansa. Isompi grafiikkapiiri saavuttaa lämpötilarajan nopeammin, mutta tarjoaa siitä huolimatta enemmän suorituskykyä. Yksi selitys saattaa olla se, että Titan toimii lähempänjä GK110-piirin optimaalista kellotaajuutta, kun taas GeForce GTX 780 käyttää korkeampaa kellotaajuutta suorituskykynsä saavuttamiseen.



Kunhan kortit pysyttelevät ennalta määritellyissä lämpötilarajoissa, ne voivat kuluttaa enemmän tehoa, kuin mitä niiden nimellinen TDP-arvo kertoo. Käytännössä sitä tapahtuu vain harvoin ja silloinkin vain lyhyen aikaa. Silti se on syytä ottaa huomioon sopivaa virtalähdettä valittessa.



Lämpötilarajojen vaikutukset

Tarkastellaan lopuksi, mitä korteille tapahtuu, kun ne saavuttavat lämpötilarajansa pidempiaikaisessa kuormituksessa. GeForce GTX 780:n tehonkulutus tipahtaa 245 watista 232 wattiin kun taas GeForce GTX Titan vähentää tehonkulutusta kahdella watilla 238 watista 236 wattiin. Erotus antaa hyvän kuvan siitä, kuinka paljon enemmän liikkumavaraa GPU Boost 2.0 antaa, kunhan piirin lämpötila pysyy tarpeeksi matalana.

Kommentoi artikkelia