Testissä Nvidia GeForce GTX 780: Titan sai uuden pikkuveljen

Artikkelin kirjoittaja: Chris Angelini Artikkelin suomentaja: Teemu Laitila

GeForce GTX 780: tarkastelussa itse kortti



Nvidian teollinen muotoilu tekee edelleen vaikutuksen. Vaikka seksikäs on tietokoneen komponentin kohdalla kyseenalainen termi, GeForce GTX 690, Titan ja 780 ovat äärimmäisen tyylikkäitä kortteja. GeForce GTX 780 on lähes identtinen Titanin kanssa, lukuun ottamatta tietysti kortin päälle kaiverrettua GTX 780 -tekstiä.



Kortti on edelleen 26,6 senttiä pitkä eli se on hieman lyhyempi kuin AMD:n Radeon HD 7970. Kun AMD on päätynyt käyttämään Tahiti-pohjaisessa kilpailijassaan halvan tuntuista muovirakennetta, GTX 780 on paketoitu aiemmista korteista tuttuun alumiinikuoreen, jonka keskellä polykarbonaatti-ikkuna peittää jäähdytyssiiliä. Ikävä kyllä GTX 690 -mallin tuulettimessa käytetty magnesium-kotelointi on jätetty pois kuten oli myös Titanissa.



Edeltäjän kanssa samanlainen on myös tuuletin, joka puhaltaa ilmaa ulos kortin takaosasta. Ilman päätyminen ulos kotelosta on erityisen tärkeää useamman GPU:n kokoonpanoissa, sillä takaisin koteloon puhallettu kuuma ilma ei tee hyvää esimerkiksi prosessorin kellotukselle.



Nvidian mukaan parannuksiakin on kuitenkin tapahtunut Titaniin verratuna. Yhtiöstä kerrotaan, että GTX 780 sisältää parannellun tuuletinohjaimen, joka on varustettu mukautuvalla lämpötilasuotimella ja sitä ohjaa aiempaa älykkäämpi algoritmi, jonka ansiosta tuulettimen nopeus pysyy vakaampana. Ainakin paperilla muutokset näyttäisivät kohtuullisen pieniltä. Entiset 100 RPM nopeusvaihtelut on nyt rajattu 20 RPM vaihteluvälille. Nvidian mukaan se kuitenkin riittää vähentämään melutasoa parilla desibelillä verrattuna GeForce GTX 680 -malliin.

Nvidia ei kuitenkaan vertaile äänentasoja Titanin kanssa, mikä tarkoittaa ilmeisesti sitä, että korttien akustiset ominaisuudet ovat yhtäläisiä. Se kuulostaakin loogiselta, ottaen huomioon korttien identtisen teollisen muotoilun ja saman grafiikkapiirin ja lisäksi myös saman 250 watin TDP-arvon. Samoista seikoista johtuen on luonnollista, että molemmista löytyy myös kuusi- ja kahdeksanpinniset lisävirtaliitännät.



Titanista perittyä ovat myös GeForce GTX 780:n näyttöliitännät. Kaksi dual-link-DVI-liitäntää, HDMI- ja DisplayPort-liitännät tukevat enintään neljän näytön käyttämistä samanaikaisesti. Neljästä näytöstä kolme voi asettaa Surround-tilaan ja neljättä voi käyttää Windows-työpöytänä. Kolmen näytön kokoonpanot ovat kuitenkin tälle kortille sopiva määrä.

Nvidian mukaan GeForce GTX 780 tulee korvaamaan GeForce GTX 680:n kokonaan yhtiön valikoimassa ja se on Suomessa hinnoiteltu tällä hetkellä 670 euron tietämille. Käytännössä GeForce GTX 780:n lisätehoista ja hieman paremmista akustisista ominaisuuksista saa maksaa noin 200 euron premium-hinnan GTX 680 -malliin verrattuna. AMD:n Radeon HD 7970 GHz Edition -kortteja saa halvimmillaan jo noin 400 euron hintaan ja ne päihittävät vanhat GK104-pohjaiset 680-mallit helposti. Jos Nvidia ei löydä uutta ehdokasta korvaamaan GTX 680 -kortteja niiden vanhassa hintaluokassa, AMD tulee hallitsemaan koko hintasegmenttiä helposti. Uudet GeForce GTX 700 -sarjan kortit ovat kuitenkin vielä tulossa ja niiden pitäisi auttaa Nvidian tilannetta. Tämän artikkelin tehtäväksi jää selvittää riittääkö GeForce GTX 780:n lisäteho oikeuttamaan yli 40 prosentin kasvun hinnassa?

Kommentoi artikkelia