Testissä Intelin 510-sarjan SSD-asemat: SATA 6 Gb/s saapuu

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 0 kommenttia

LopputulosAloitetaan yhteenveto OCZ:n Vertex 3:lla artikkelin aiheena olevan SSD 510:n sijaan. Vaikka Vertex 3 ei saavuta huippupisteitä kaikissa mahdollisissa testeissä, se sijoittuu kuitenkin kärkipäähän useimmissa tapauksissa.
Intelin SSD 510 on tulostensa suhteen hyvin kaksijakoinen asema. Yleisen suorituskyvyn optimoinnin sijaan Intel tuntuu keskittyneen parantamaan jatkuvien lukuoperaatioiden suorituskykyä eli nopeuttamaan isojen tiedostojen siirtelyä. Ehkä sen tarkoituksena on demonstroida SATA 6 Gb/s –liitännän hyötyjä.

Sattumalta (tai sitten ei) P67 ja H67 Express ovat Intelin ensimmäiset nopeamman SATA-väylän natiivisti sisältävät piirisarjat. Jopa OCZ myöntää, että parhaan suorituskyvyn senkin asemista saa käyttämällä Intelin PCH-pohjaisia ohjaimia. Ei ole olemassa parempaa tapaa demota uuden sukupolven alustan kykyjä, kuin rakentaa tallenuslaite, joka saavuttaa uudelle tasolle nousevia suorituskykylukemia. Kun X25-M-mallin tehtävänä oli poistaa pullonkaulat Nehalme-pohjaisten prosessoreiden tieltä, SSD 510 vaikuttaisi yhä enemmän olevan valmistettu esittelemään Intelin uuden 6 Gb/s –nopeuksiin pystyvän piirisarjan kykyjä.

Mitä se tarkoittaa loppukäyttäjän kannalta? Katsotaan asiaa hinnoittelun puolesta. OZC ei ole vielä kertonut tarkemmin Vertex 3 –asemien saatavuudesta, mutta jos yhtiön aiemmin ilmoittamat luvut pitävät paikkansa, 240 GB Vertex 3 –malli saapuu markkinoille noin 500 dollarin hintaan. Se tarkoittaa 2,08 dollaria gigatavua kohti. Vertailun vuoksi Intelin 250 GB SSD 510:n suositeltu myyntihinta on 584 dollaria, mikä tekee 2,33 dollaria gigatavulta.

Jos Vertex 3 tosiaan saapuu markkinoille OCZ:n ilmoittamaan hintaan, se on ehdottomasti odottamisen arvoinen asema. Suositus perustuu aseman erittäin hyvään kaikkiin tilanteisiin sopivaan suorituskykyyn. Vertex 3 –malleissa käytetään kuitenkin 25 nm:n NAND-siruja ja niiden todellisesta kestävyydestä ei ole vielä olemassa kunnollisia kokemuksia. Niitä saadaan vasta kun asemat ovat olleet päivittäisessä testikäytössä. Voitte olla varmoja, että sen testaaminen on meilläkin suunnitelmissa.

Intelin SSD 510 on kalliimpi ja sen suorituskyky saattaa joissain tapauksissa ylittää Vertex 3:t. Se on kuitenkin edeltäjäänsä hitaampi, kun tarkoituksena on siirrellä paljon pienempiä tietomääriä kerrallaan. Tämä 250 GB kokoinen asema sopii selvästi tiettyihin käyttöskenaarioihin. Silti Vertex 3 tarjoaa paremman yleisen käyttökokemuksen, kunhan se saapuu markkinoille.

Tämä ei tietenkään ole lopullinen tuomio SSD-asemista. Crucialilta odotetaan parhaillaan uutta 6 Gb/s –liitännällä varustettua asemaa ja Intelin X25-M-sarjan seuraajakaan ei ole enää kaukana. Siinä asemassa Intel käyttää omaa ohjaintaan. Uutena ominaisuutena Intelin osalta nähdään myös 25 nm:n NAND-sirut sekä sen mahdollistamat suuremmat kapasiteetit. Vaikka kyseessä tulee olemaan valtavirran käyttöön tarkoitettu tuote, odotamme mielenkiinnolla mitä pienempään valmistusprosessiin siirtyminen tekee hinnoille.

Alkuperäinen artikkeli: Intel SSD 510-Series 250 GB Review: Adopting 6 Gb/s SATA
Alkuperäisen artikkelin kirjoittaja: Chris Angelini

Kommentoi artikkelia