Sandy Bridge esittelyssä: toisen sukupolven Core-prosessorit

Artikkelin kirjoittaja: Manu Pitkänen | 0 kommenttia

Kaksi uutta alustaa ja lisää tulossa


Sandy Bridget eivät ole yhteensopivia Intelin nykyisten 5-sarjan piirisarjojen kanssa. Tässä nyt ei ole mitään vikaa, koska joudut LGA 1155 -kannan vuoksi ostamaan joka tapauksessa uuden emolevyn. Alustamuutoksia tihkuu Inteliltä kuitenkin aivan liian usein. Kuluttajat eivät ole todellakaan innoissaan joutuessaan ostamaan uuden prosessorin lisäksi aina uuden emolevyn.

Intel julkaisee heti kärkeen kaksi Sandy Bridge -prosessoreille tarkoitettua piirisarjaa: P67:n ja H67:n. Edellinen on tarkoitettu niille, jotka haluavat käyttää erillistä näytönohjainta. P67:ssa on kaksikosta ainoana ominaisuus, jolla saat ajettua prosessorin 16 PCIe-väylää usean näytönohjaimen kesken. Suurimmalle P67 on kaksikosta oikea valinta. H67 sopii taas sinulle jos ajattelit tyytyä prosessorin näytönohjaimeen.

Ei kannata turhaan huolestua P67:n suorituskyvystä usean näytönohjaimen kokoonpanoissa. Olemme jo aiemmin todistaneet, että P55-piirisarjalla ja Nvidian NF200-ohjaimella on mahdollista saavuttaa X58-piirisarjan tasoinen suorituskyky, vaikka käytössä on kolme Radeon HD 5870 -ohjainta.Molemmista piirisarjoista löytyy 14 USB 2.0 -porttia. Kummastakaan ei löydy tukea USB 3.0:lle. Molemmista löytyy tuki kuudelle SATA-portille. Porteista kaksi on tyyppiä 6 Gb/s ja loput tyyppiä 3 Gb/s. Piirisarjoista ei löydy enää tukea PCI:lle.

Vaikka PCI-tuki on menetetty, niin vastalahjaksi saadaan täydellä 5 Gb/s:n nopeudella toimivat PCIe-kaistat. Molemmissa 6-sarjan piirisarjoissa on kahdeksan kaistaa, kuten on myös kaksikossa P55/H57. USB 3.0- ja SATA 6 Gb/s -tuet on mahdollista saavuttaa erillisellä ohjainpiirillä. Tungosta voi syntyä kuitenkin DMI-väylässä, sillä Intelin tiedotteiden mukaan se toimii edelleen molempiin suuntiin yhden giagatavun sekuntinopeudella.

H67 Express

P67 Express

P55 Express

Kanta

LGA 1155

LGA 1155

LGA 1156

Muistikanavat / DIMM per kanava

2/2

2/2

2/2

USB 2.0

14

14

14

Yht. SATA (6 Gb/s)

6 (2)

6 (2)

6 (0)

PCIe

8 (5 Gb/s)

8 (5 Gb/s)

8 (2,5 Gb/s)

PCI

Ei

Ei

4

Riippumattomia videulostuloja

2

0

0

Suojattu audio- ja videoväylä

On

Ei ole

Ei ole

Rapid Storage Technology

On

On

On

Ylikellotus

Vain näytönohjain

Prosessorin kerroin

Prosessorin kerroin/ BCLKKoska H67 tukee ainoana piirisarjana Sandy Bridge -prosessoreiden graafisia ominaisuuksia, niin piirisarjojen erot rajoittuvat luonnollisesti juuri graafisiin ominaisuuksiin. Piirisarjan avulla voidaan kahdelle monitorille siirtää kahta riippumatonta kuvaa. Siitä löytyy myös suojattu audio- ja videokaista Blu-ray-toiston ja HD-audion bitstreamauksen mahdollistamiseksi. H67:ssa on myös mahdollista kellottaa manuaalisesti integroitua näytönohjainta.


H67 ei kuitenkaan tue prosessorin ylikellottamista. Jos ostat kalliin K-sarjan prosessorin saadaksesi nopeamman grafiikkamoottorin, niin joudut jättämään ylikellotuksen yksinomaan Turbo Boostin harteille. Muisti- ja tehonkulutusasetuksiakaan et pääse säätmään H67:lla. Jos haluat päästä säätämään, niin silloin sinun tulee ostaa P67.


Myöhemmin vuonna 2011 Intel julkaiseen piirisarjan nimeltä Z68. Uusi piirisarja mahdollistaa sekä prosessoriytimien että grafiikkaytimen kellottamisen. Piirisarjaa ei pidä sekoittaa X78:aan, joka on X58:n seuraaja.

Kommentoi artikkelia