Sandy Bridge esittelyssä: toisen sukupolven Core-prosessorit

Artikkelin kirjoittaja: Manu Pitkänen | 0 kommenttia

Vaikka Intelin Sandy Bridge -prosessoreiden ytimet ovat olennaisesti samanlaisia kuin Nehalem-arkkitehtuuriin perustuvat ytimet, niin prosessoreiden suorituskykyä on saatu kasvatettua rengasväylän avulla ja integroimalla näytönohjain samalle sirulle prosessoriytimien kanssa. Intelillä on kuitenkin vielä yksi ässä hihassa, se on Quick Sync.

Esittelyssä Core i7-2600K, Core i5-2500K, Core i5-2400 ja Core i3-2100Ylemmän teholuokan prosessoreiden markkinat ovat kuin yhden miehen korttipeli, jossa Intelin LGA 1366 -kantaisia Core i7-900 -prosessoreita kilpailu ei ole turhaan vaivannut. Jos käytössäsi on tukullinen rahaa ja haluat rakentaa tehokkaan tietokoneen, niin ylikellotettua Core i7-950 -prosessoria parempaa valintaa ei taida ollakaan. Ne joille ei piisaa muu kuin kuusiytiminen prosessori, niin silloin oiva valinta on ollut Core i7-970. Tällöin rahan pitää poltella todella sormissa.

Valtavirtaluokan komponentteja ja niihin liittyviä taisteluja on kuitenkin paljon mielenkiintoisempi seurata. On ollut hauska huomata kuinka terve kilpailu on saanut vedettyä keskiluokan komponenttien hintoja alas. Esimerkiksi neliytiminen Core i5-760 vaikuttaa herkulliselta valinnalta noin 200 dollarin hinnallaan, mutta samoin myös AMD:n Phenom II X6 1075T:kin. AMD valloitti ylikellottajien sydämet aikoinaan tarjoamalla kerroinlukittomia Black Edition -malleja omista prosessoreistaan. Tämä pakotti Intelin tekemään saman ratkaisun ja markkinoille ilmestyivät Intelin K-sarjan prosessorit. Tätä ennen kerroinlukittomuus on ollut ainoastaan Intelin tuhannen dollarin prosessoreiden juttu.Nyt kuluttajia hellitään Intelin suunnalta uudella arkkitehtuurilla, Sandy Bridgellä. Viimeksi kun Intel esitteli uuden arkkitehtuurin, niin yhtiö julkaisi aluksi tehokäyttäjille suunnatut Core i7-900 -sarjan prosessorit. Teho-osien rinnalle Intel julkaisi vasta myöhemmin valtavirtaluokalle suunnatut mallit ja entry-tason prosessorit. Nyt asiat ovat kuitenkin toisin, ja Intel julkaisee vasta myöhemmin LGA 2011 -kantaan menevät Sandy Bridge -tehoprosessorit.

Intelin nykyinen valikoimaLGA 2011 -kantaisten osien ilmestymiseen menee vielä tovi, joten LGA 1366 säilyttää nykyisen leimansa. LGA 1155 -kantaisten Sandy Bridge -prosessoreiden tehtäväksi jää massojen haaliminen Intelin asiakkaiksi. Intelin omien sanojen mukaan uudet prosessorit tuottavat noin 30 prosenttia paremman suorituskyvyn verrattuna Lynnfield- ja Clarkdale-pohjaisiin prosessoreihin.

AMD:n kannalta tilanne on ongelmallinen. AMD pystyy tällä hetkellä julkaisemaan ainoastaan taajuuskorotettuja malleja, mutta näissä suorituskyky nousee käytännössä hyvin vähän. AMD:n uusi arkkitehtuuri on vielä kuukausien päässä. AMD:n ainoa tapa iskeä takaisin on prosessorien hintojen leikkaaminen vieläkin alhaisemmiksi. Tälle tielle AMD todennäköisesti lähteekin.Sandy Bridge -prosessoreiden liian hyvä suorituskyky kuitenkin vaarantaa Intelin nykyisten Core i7-900 -prosessoreiden markkinat. Jälkimmäiset komponentit maksavat tällä hetkellä vähintään 300 dollaria ja niiden emolevytkin ovat yleensä selvästi kalliimpia kuin muiden kantojen. Sanoin aiemmin, että Intelin X58-piirisarja tulee säilymään LGA 1366 -kannan ansiosta Intelin kruununjalokivenä vielä jonkin aikaa. Suorittamieni testien perusteella minun pitää kuitenkin todeta, että Sandy Bridgen jälkeen X58:n päivät saattavat olla luetut.

Sandy Bridge -prosessoreissa piilee kuitenkin muutama yllätys, joista kaikki ei miellytä kuluttajaa. Ylikellotus on nimittäin näissä uusissa prosessoreissa muuttunut dramaattisella tavalla, eikä nestemmäistä typpeä hamstraavat tahot varmastikaan pidä tästä muutoksesta. Ennakkoon on hehkutettu paljon uusien prosessoreiden näytönohjaimia. Prosessoreiden graafista suorituskykyä on kehuttu niin hyväksi, että ne saattavat tehdä entry-tason näytönohjaimet turhiksi. Näin asiat eivät käytännössä kuitenkaan ole.

Sandy Bridge -arkkitehtuurissa on käytetty fixed function -logiikkaa videoenkoodauksessa. AMD:lla ja Nvidialla ei ole tällä hetkellä mitään vastaavaa tekniikkaa, ja ne jäävät selvästi jälkeen videosuorituskyvyssä.

Sandy Bridge koetukseenSandy Bridge -arkkitehtuurin julkaisun kynnyksellä Intel lähetti meille neljä testikappaletta sen tulevasta mallistosta: Core i7-2600K, Core i5-2500K, Core i5-2400 ja Core i3-2100. Uudet prosessorit kävivät läpi uusitun testiohjelmistomme. Testeissä oli mukana myös edustajia Bloomfield-, Lynnfield-, Clarkdale- ja Yorkfield-pohjaisista prosessoreista. AMD:tä testissä edustivat yksi Thuban- ja yksi Deneb-pohjainen suoritin.

Kommentoi artikkelia