Samsungiltakin 6 Gb/s SSD: onko 830-sarja kukkulan uusi kuningas?

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 1 kommentti

PCMark 7: Massamuistin testi


PCMark on Futuremarkin viimeisin synteettinen testiohjelma PC:n toimintojen mittaamiseen. Vanhempi Vantage-testi antaa suuntaa antavia tuloksia tietokoneen tallennuslaitteiden suorituskyvystä, mutta silti joissain tilanteissa sen antamat lukemat vaihtelevat liikaa eri ajokertojen välillä, jotta sen avulla voitaisiin testata ssd-asemien toimintaa erityisen luotettavasti. Molemmat sovellukset perustuvat Intelin IPEAK-tekniikkaan. Futuremark kuitenkin teki viimeisimpään versioon muutamia muutoksia, joiden pitäisi parantaa testin tarkkuutta, vaikka testin tuloksista on edelleen vaikea tehdä pitemmälle meneviä johtopäätöksiä. Onneksi ainakin tulosten vaihtelut vaikuttaisivat hävinneen.256 GB Samsung 830 ottaa johtopaikan, mutta vain pienellä erolla seuraavaan. Tallennuslaitteiden yhteispistemäärä perustuu kaikkien alatestien tulosten geometriseen keskiarvoon, joten on tärkeää tarkastella myös yksittäisten alatestien tuloksia.

Windows Defender -testi perustuu kyseisen ohjelman kuormituksen simulointiin sen suorittaessa Quick Scan -operaatiota käyttöjärjestelmälle. Kyseessä on paljolti lukupainotteinen testi, joka sisältää paljon pieniä satunnaisia operaatioita. Itse asiassa lukuoperaatiot muodostavat 97,9 prosenttia kaikesta toiminnasta. Kaikista lukuoperaatioista 93 prosenttia on kohteeltaan satunnaisia. Siksi virustutkan toiminta ja tiedostojen haku ovat kaksi hyvää esimerkkiä tosielämän tilanteista.

256 GB 830 ei saavuta kärkisijoja tässä testissä, vaan 128 GB m4 ja 120 GB Vertex 3 ottavat johtopaikat. Satunnaiset I/O-operaatiot eivät selvästi ole 830:n parasta aluetta.

Toinen PCMarkin testeistä simuloi 68 kuvatiedoston (434 MB) siirtämistä USB-tikulta Windows Live Photo Gallery -sovellukseen. Simulaatiossa ei huomioida varsinaista kuvatiedostojen kopiointia, vaan se keskittyy lähinnä indeksoinnin aiheuttamiin I/O-operaatioihin. Tämä testi koostuu enimmäkseen kirjoitusoperaatioista, joista suuri osa on satunnaisia.

Tämä testi on enemmän 830:n mieleen. Vaikka Samsungin uusin ssd-asema ei loistakaan satunnaisten kirjoitusoperaatioiden nopeudellaan, suuret tiedostonsiirrot sisältävät myös muutamia peräkkäisiä lukuoperaatioita, jotka nostavat 830:n kärkipaikalle.

Video editoinnin testi matkii 1080p-resoluutiolla olevan videon julkaisua Windows Live Movie Maker -sovelluksesta ja sen aiheuttamia I/O-operaatioita. Tarkkaan ottaen kyseessä on tilanne, joissa useampi HD-tasoinen lähdemateriaali yhdistetään ja kirjoitetaan yhteen tiedostoon. Operaatiot koostuvat satunnaisista ja peräkkäisistä operaatioista suhteella 30:70 ja niihin kuuluu huomattavasti enemmän lukuoperaatioita.

Kirjoitusoperaatiot koostuvat suurelta osin pakkautumattomasta videodatasta, mikä jättää SandForce-pohjaiset asemat alakynteen. 256 GB 830 ei pärjää juuri paremmin, sillä testi sisältää edelleen kohtalaisen määrän satunnaista lukua ja kirjoitusta. Vaikka Samsungin ongelmat eivät ole yhtä pahoja kuin SandForce-asemien, tämä testi ei ole Samsunginkaan kannalta paras mahdollinen.

Windows Media Center -testi simuloi kahden tv-lähetyksen nauhoittamista samaan aikaan kun Media Center pyörittää kolmatta videota. Käytännössä kyseessä on siis yhden tiedoston lukeminen ja kahden kirjoittaminen.
Tämä testi sisältää paljon satunnaista kirjoitusta (94 prosenttia), sillä Media Center vähitellen lisää dataa tallennettavaan videotiedostoon. Suuri osa lukuoperaatioista on kuitenkin peräkkäisiä.
Asemien väliset erot jäävät käytännössä huomaamattomiksi.

Musiikinlisäystesti ei ole täysin sitä miltä se nimensä perusteella kuulostaa. Futuremark kiinnitti koneeseen ulkoisen kiintolevyn, joka sisälsi 68 GiB musiikkitiedostoja (häviötön WMA) ja tallensi I/O-operaatiot sen osalta, kun Windows Media Player lisäsi tiedostot musiikkikirjastoonsa. Tärkeä yksityiskohta on se, että operaatiossa ei itse asiassa kopioida musiikkia mihinkään vaan I/O-operaatiot koostuvat pelkästään tiedostojen skannaamisesta ja indeksoinnista. Indeksointi pitää sisällään tietojen lisäystä tietokantaan, mikä tarkoittaa paljon peräkkäisiä kirjoitusoperaatioita.

Testissä otetaan vieläpä huomioon se, että ulkoisen kiintolevyn hidas nopeus rajoittaa tiedonsiirtoa.

Sovelluksen käynnistämistä mittaava testi on erittäin lyhyt ja se koostuu vain PDF-tiedoston avaamisesta sekä Internet Explorer -selaimen avaamisesta. I/O-operaatiot koostuvat pääosin lukuoperaatioista, jotka ovat tyypiltään satunnaisia.

Vaikka Samsung 830 ei loistakaan satunnaisissa kirjoituksissa, satunnaiset lukuoperaatiot nopeutuvat kun jononsyvyyttä kasvatetaan. Se on tilanne myös tämän testin osalta, eikä 830 enää jää kilpailijoidensa jalkoihin. Erotus seuraavaksi tulevaan 240 GB Vertex 3:n on kuitenkin vain prosentin luokkaa ja kolmanneksi tulevaan 256 GB m4:n 17 prosentin luokkaa.

Pelitestissä simuloidaan World of Warcraftin käynnistystä, mikä tarkoittaa lähes pelkkiä lukuoperaatioita. Suuri osa operaatioista on satunnaisia, mutta kaiken luetun datan osalta peräkkäisten ja satunnaisten operaatioiden suhde on lähes tasan.

kommentti 1

johtaja59

Nähtäväksi jää millaisia ongelmia Samsungin ohjain tuo tullessaan, kun tuntuu ettei ongelmilta vältytä uusilla ohjaimilla.

Kommentoi artikkelia