Samsungiltakin 6 Gb/s SSD: onko 830-sarja kukkulan uusi kuningas?

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 1 kommentti

Samsungin 830-sarja lähemmässä tarkastelussa


Max-ohjain: enemmän hevosvoimiaSamsung on päivittänyt Max-ohjaintaan, joka päivityksensä jälkeen kykenee suoriutumaan 6 Gb/s -nopuden vaatimista tehtävistä. Aiempi Max-versio, joka vastasi vanhemman 470-sarjan toiminnasta perustui kaksiytimiseen ARM Cortex-A9-prosessoriin. 830-sarjan ohjaimissa prosessoriytimiä on lisätty yhdellä vastaamaan kasvaviin vaatimuksiin. Muutamien ohjelmistopohjaisten muutosten lisäksi kasvanut laskentateho on ainut isompi muutos ohjaimessa.
Kuten aiempienkin versioiden tapauksessa, ohjain perustuu kahdeksankanavaiseen arkkitehtuuriin.Myös muistipuskureiden tekniikka on säilynyt ennallaan. 830-sarjojen ohjaimilla on edelleen käytössä 256 MB DDR2-800 DRAM-muistia, joka toimii välimuistina ja kolmen A9-ytimen muistina.

27 nm Toggle-mode 1.0: jotain vanhaa, jotain uutta

Uuden sarjan myötä Samsungin muisteissakin on siirrytty pienempään litografiaan ja 830-sarjan NAND-sirut on valmistettu 27 nm prosessilla. Aiempi 470-sarja oli tuotettu vielä vanhemmalla 32 nm prosessilla.Flash-muistin koko on kuitenkin edelleen 32 Gb. Kun aseman avaa, 256 GB asemasta paljastuu vain kahdeksan muistipakettia, joista jokainen sisältää neljä kappaletta 4 GB siruja. Uusi sarja siis tuplaa aiemman sarjan pakettien tallennustiheyden, sillä 470-sarjassa 256 GB malli käytti 16 muistipakettia.

Suorituskyvyn puolesta Samsung uskoo edelleen yhtiön oman Toggle-mode-NAND-muistin tehoon verrattuna Micronin ja Intelin käyttämään ONFi-rajapintaan. Samsungin lisäksi myös muutamat muut valmistajat käyttävät yhtiön Toggle-mode-muistia nopeimmissa asemissaan. Kun tarkastellaan taas toisen sukupolven SandForce-asemien testiä, Samsungin muistiin perustuvat Mushkinin Chronos Deluxe ja Patriotin Wildire päihittävät testin muut asemat.

Toggle-mode-muistin ongelma on kuitenkin sen kalliimpi hinta. Se näkyy myös testivoittajien Mushkinin ja Patriotin asemien selvästi korkeampana hintana muihin kilpailijoihin nähden. Samsungin mukaan pienempään litografiaan siirtyminen tulee laskemaan hintoja alaspäin.

kommentti 1

johtaja59

Nähtäväksi jää millaisia ongelmia Samsungin ohjain tuo tullessaan, kun tuntuu ettei ongelmilta vältytä uusilla ohjaimilla.

Kommentoi artikkelia