Ostajan opas: Mikä SSD-asema kannattaa ostaa?

Artikkelin kirjoittaja: Manu Pitkänen | 2 kommenttia

Alle 110 dollarin vaihtoehdot



SSD-asema 50 dollarilla: Käynnistysasema
Kingston SSDNow S100
16 GB
Perättäislukunopeus
230 MB/s
Perättäiskirjoitusnopeus
75 MB/s
Tehonkulutus (aktiivisena)
2,26 W
Tehonkulutus (lepotilassa)
1,08 W

Kingstonin SSDNow S100 -mallisto on suunnattu ensisijaisesti teollisuuden käyttöön. Teollisuus onkin ottanut asemat omakseen, sillä niitä löytyy esimerkiksi yhdysvaltalaisista pankkiautomaateista. Suorituskyky ei ole S100-asemien prioriteetti numero yksi, mutta ne ovat erinomaisia vaihtoehtoja oman järjestelmän tekohengitykseen. Perinteisissä tapauksissa tietoa luetaan enemmän kuin sitä kirjoitetaan muistiin. Kannataa siis valita sellainen SSD-asema, jonka lukunopeus on mahdollisimman suuri (ainakin nopeampi kuin kovalevyssä).

Viidellä kympillä ei kuitenkaan ole mahdollista rakentaa järjestelmää yhden tallennuslaitteen varaan, joten vanhan kovalevyn kovaajaksi halvasta SSD-asemasta ei ole. 16 gigatavun asemaan saa mahdutettua 32-bittisen Windows 7:n asennuksen (64-bittinen tarvitsee 20 GB). Kaikki muut tiedot täytyy jättää kovalevylle säilöön. Kapasiteetissa ei kannattaisi turhaan kitsastella, sillä siitä saattaa koitua joskus (päivitystilanteissa) ongelmia.

SSD-asema 70 dollarilla: Käynnistysasema
OCZ Vertex Plus
60 GB
Perättäislukunopeus
185 MB/s
Perättäiskirjoitusnopeus
90 MB/s
Tehonkulutus (aktiivisena)
1,5 W
Tehonkulutus (lepotilassa)
0,5 W


OCZ:n Vertex Plus -mallisto perustuu Indilinxin Barefoot-ohjaimeen, jota on viritetty parempiin nopeuksiin firmwaren avulla. Virityksistä huolimatta asemilta ei kannata odottaa turhan paljoa, sillä vanha rauta on vanhaa. Siitä ei pääse mihinkään. Perättäisoperaatioiden lukunopeus on hieman hitaampi kuin samanhintaisessa 30 gigatavun Vertexissä. Kaksinkertainen tallennuskapasiteetti vie tässä tapauksessa voiton.

SSD-asema 100 dollarilla: Käynnistysasema
OCZ Agility 3
60 GB
Perättäislukunopeus
525 MB/s
Perättäiskirjoitusnopeus
475 MB/s
Tehonkulutus (aktiivisena)
2,7 W
Tehonkulutus (lepotilassa)
1,5 W

Budjetin kasvaessa vaihtoehtojenkin määrä kasvaa. Satasella on mahdollista valita itselleen SSD-asema kahden 60 GB:n SandForce-aseman (1. sukupolvi), Intelin 40 GB:n SSD 320:n ja OCZ:n 60 GB:n Agility 3:n joukosta. Vaikka emolevyltäsi löytyisikin vain SATA 3 Gbps -ohjain, niin Agility 3 (6 Gbps) on ylitse muiden.

Jos etsit cache-muistia, niin silloin kannattaa unohtaa MLC-pohjaiset ratkaisut ja valita mieluummin Intelin SSD 311 (20 GB). Pienempi kapasiteetti ei haittaa, sillä SLC:n ansiosta välimuistioperaatiot suoriutuvat nopeasti. Välimuistia ei muutenkaan tarvita tuhottomasti, 20 gigatavua riittää hyvin.

kommenttia 2

miketso

Itse tulin hankkineeksi OCZ Agility 3:n tietokoneen järjestelmälevyksi ja petyin vähän SSD-asemien hehkutettuun nopeuteen. Se ei ollutkaan juuri entistä raid-0 järjestelmälevyä nopeampi. Ohjelmat kyllä käynnistyvät hetkessä, se on oikeastaan ainoa huomattava asia, mutta levyn pieni koko hintaan nähden ja sillä saavutettu hyöty jäikin oletettua pienemmäksi.

MrSefe

Sama juttu täällä. SSD-asemani on jopa hitaampi kuin raid0 levyni mutta hakuajat ovat toki aivan toista luokkaa. Varsinaisesta vaikutuksesta suorituskykyyn on paha sanoa mitään.

Kommentoi artikkelia