Nvidia GeForce GTX 590 3 GB: Nvidia vastaa 1024 CUDA-ytimen voimin

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila

Liitännät ja tesselaatiosuorituskyky


Kuten jo aiemmin mainittiin, GeForce GTX 590 on varustettu kolmella dual-link-DVI-liitännällä sekä yhdellä mini-DisplayPort-liittimellä. Normikäytössä voi käyttää kaikkia neljää liitäntää samanaikaisesti, mutta Surround- tai 3D Vision Surround –tilassa näyttöjen määrä on rajoitettu kolmeen. Kannattaa ottaa huomioon, että Surround-tilan käyttäminen ei ole yhteensopiva Blu-ray-elokuvien vaatiman HDCP-tekniikan kanssa.Tässä vertailussa AMD on edelleen selkeä voittaja. Yhtiön Eyefinity on ollut erittäin suosittu ominaisuus. Samasta syystä käytän itse edelleen Radeon-kortteja omassa työasemassani. Edes Nvidian kahden GPU:n lippulaiva ei pysty näyttöjen määrän osalta samaan kuin mikä tahansa HD 6000 –sarjan ohjaimista. Toivottavasti tämä rohkaisisi Nvidiaa panostamaan toiminnallisuuteen, joka on muodostunut monille pakolliseksi ominaisuudeksi. On jopa halvempaa käyttää muutama satanen monitoria kohti ja ostaa kolme 1920x1080 –resoluution näyttöä kuin 1500+ yhteen isokokoiseen 2560x1600 näyttöön.

Tarkastelussa tesselaatio

Olen kritisoinut Nvidian tesselaatiosuorituskyvyn heikkoa skaalautumista jo aiemmin. AMD:n 5000-sarjan ohjainten heikko tesselaatiosuorituskyky näkyy hyvin esimerkiksi HAWX 2:n tapauksessa. Toisaalta Nvidian korttien osalta en ole nähnyt testeissä suurtakaan eroa kun siirrytään kahdeksasta Polymorph Enginestä (GeForce GTX 560 Ti) 15 tai 16 kappaleeseen (GeForce GTX 570 ja 580).

AMD:n Radeon HD 6990 todisti, että neljä tesselaatiomoottoria kykenee säilyttämään 76 prosenttia kortin suorituskyvystä verrattuna siihen, että tesselaatio poistetaan käytöstä.GeForce GTX 590 nostaa Nvidian takaisin johtopaikalle saavuttamalla 83 prosentin suorituskyvyn tesselaatiota käytettäessä verrattuna sen puuttumiseen. Yhden GPU:n korttien heikko skaalautuvuus vaatisi tarkempaa tutkimusta, mutta en usko sen liittyvän geometrian kokonaissuorituskykyyyn.

Kommentoi artikkelia