Nvidia GeForce GTX 590 3 GB: Nvidia vastaa 1024 CUDA-ytimen voimin

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila


Juuri ennen GTX 590:n julkaisua saimme Maingearilta yhtiön rakentaman Shift-kokoonpanon, joka sisältää ylikellotetun 4,5 GHz:n taajuudella toimivan Core i7-2600K prosessorin sekä kaksi GeForce GTX 590 –korttia ja lisäksi yhden Radeon HD 6990:n (meillä oli käytössämme jo yksi kappale).

Maingear helpotti yhtä Quad-kokoonpanoihin liittyvää epäilystäni. Epäilin, että hardcore-pelaajat joutuisivat tyytymään tehokkaasti ilmaa kierrättäviin, mutta rumiin ilmaviin koteloihin, jotta sisällä olevat kortit eivät paistuisi. Shift todistaa, että on mahdollista rakentaa tyylikäs ja isokokoinen (vieläpä pystyasennossa oleva) kotelo joka ei kuumene liikaa edes kahden dual-GPU-kortin tapauksessa. Kotelo kyllä kuumenee rasituksessa kohtalaisesti, erityisesti alaosastaan, mutta se hoitaa kuuman ilman ulos kiitettävästi.Kaikkein hienointa on se, että kumpikin kokoonpano toimii kohtalaisen hiljaisesti ilman korvia särkevää meteliä. Näitä tuloksia ei kannata verrata toisaalla esitettyihin tuloksiin. Tällä kertaa emme mitanneet melutasoa 50 cm kotelon takana vaan suljimme kotelon, työnsimme sen pöydän alle ja mittasimme ääntentason korkeammalta.

Äänentaso lepotilassa ja rasituksessa (Extech 407768)

GeForce GTX 590 3 GB (Quad-SLI)
Radeon HD 6990 4 GB (Quad-CrossFire)
Lepotila
43.9 dB(A)
43.5 dB(A)
Rasitus
48.2 dB(A)
53.2 dB(A)


AMD:n kortit ovat edelleen äänekkäämpiä suljetussakin tilassa verrattuna avoimeen testipenkkiin. Maingearin tehokas tuuletusratkaisu pitää kuitenkin kortit niin viileinä, että nopeimmalla ja äänekkäimmälle 3600 RPM –tasolle ei ole tarvetta.Nyt voimme vihdoinkin verrata kahta Radeon HD 6990 –korttia ja kahta GeForce GTX 590 –korttia samassa kokoonpanossa. Kuten kävi selväksi yhden kortin kokoonpanossa, Nvidian lippulaiva hallitsee tuloksia, kunhan ei ylitetä sen muistin kapasiteettia. 4x MSAA asetuksella AMD:n Radeon HD 6990 on nopeampi yhden ja kahden kortin kokoonpanoissa. Ja Metro 2033:n tapauksessa todella vaaditaan kaksi korttia (eli neljä Cayman-piiriä), jos pelejä haluaa pyörittää 2560x1600 resoluutiolla kaikkein vaativimmilla asetuksilla.Vaikka AMD ottaa johtopaikan kaikkein vaativimmissa tapauksissa, tulee väkisinkin vaikutelma, että quad-GPU-ajureiden kehitys on vielä kesken huolimatta lähes kolmen viikon etumatkasta, joka sillä on Nvidiaan nähden. Kaksi 6990:ä CrossFire-kokoonpanossa ei pysty edes käynnistämään Lost Planet 2:sta ennen työpöydälle kaatumista.AMD:n ongelmat jatkuvat Aliens Vs. Predatorissa, missä jopa uusimmat Catalyst 11.4 –ajurit eivät tarjoa kunnollista skaalausta kahden kortin tapauksessa. Tästä johtuen kaksi GeForce GTX 590:ä voittaa tämän testin, vaikka yhden kortin kokoonpanossa AMD oli kärkisijoilla.Yhden kortin tapauksessa AMD:n Radeon HD 6990 on vain vähän nopeampi kuin GeForce GTX 590. Toisen kortin lisääminen näyttää kuitenkin, että neljä Cayman-piiriä skaalautuu paremmin Battlefield: Bad Companyn 2:n tapauksessa.Just Cause 2:ssa yksi Radeon HD 6990 on nopeampi kuin yksi GeForce GTX 590. Toisen kortin lisääminen pitää AMD:n edelleen johdossa, kun AA/AF ei ole käytössä. GeForce GTX 590 SLI ottaa kuitenkin johtopaikan, kun AA otetaan käyttöön. Tulokset ovat hyvin lähellä toisiaan, mikä oli odotettavissa ottaen huomioon samantyyppiset hintalaput.

Kommentoi artikkelia