Nvidia GeForce GTX 590 3 GB: Nvidia vastaa 1024 CUDA-ytimen voimin

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila

Lopputulos


Aiemmin tässä kuussa AMD julkaisi Radeon HD 6990:n suoraan markkinoiden nopeimman kortin paikalle syrjäyttäen oman Radeon HD 5970:n, joka piti titteliä hallussaan aiemmin. Tänään Nvidia haastaa AMD:n nopeimman kortin valmistajana, mutta loppupeleissä epäonnistuu tavoitteessa eivätkä tulokset ole tarpeeksi yhtenäisiä voittopaikan saavuttamiseen. GeForce GTX 590 joutuu uhraamaan liikaa 1024 CUDA-ytimensä kellotaajuudesta päihittääkseen kaksi AMD:n Cayman-piiriä merkittävällä tavalla. Kellotaajuuksien laskeminen oli kuitenkin välttämätön paha, jotta kaksi rajoittamatonta GF110-piiriä saatiin mahtumaan yhdelle piirilevylle. Siihen verrattuna AMD:n ei tarvinnut rajoittaa vähemmän tehoa kuluttavien piiriensä nopeutta liikaa.

Tästä kaikesta huolimatta, kun verrataan GeForce GTX 590- ja Radeon HD 6990 –malleja, Nvidia voittaa.
Se voittaa siksi, että voin asentaa yhden GeForce GTX 590 –ohjaimen työasemaani (joka toimii myös pelikoneena) eikä minun tarvitse kuulla sitä. Se on siis tarpeeksi hiljainen käytettäväksi. Hiljaisuus on ehdoton vaatimus.

Voin jo kuvitella miten fanipojat ehdottavat, että jos on varaa hankkia dual-GPU-näytönohjain, silloinhan on varaa hankkia siihen myös vesijäähdytys? Eikö se antaisi voiton taas AMD:n puolelle?
Tällä hetkellä Radeon HD 6990:lle ei ole tarjolla vesijäähdytysblokkeja, mutta niitä saapunee markkinoille muutaman viikon sisään. Hinta asettuu kuitenkin yli 100 dollarin. Lisäksi pitää laskea mukaan vesijäähdytyksen muut komponentit. Vaikka se ratkaisee 6990:n äänentason ongelmat, hinta muodostuu niin korkeaksi, että kannattaa sijoittaa rahansa kahteen GeForce GTX 580 –ohjaimeen. Se on kuitenkin nopeampi ratkaisu.

Kaikkein tehokkain tapa hyödyntää dual-GPU-kortteja on kokoonpano, johon mikään yhden GPU:n kortti ei taivu, eli quad-SLI tai quad-CrossFire. Vesijäähdytys on siinä tapauksessa paras ratkaisu, ottaen huomioon jäähdytysjärjestelmien suunnittelun. Maingear kuitenkin todisti, että vesijäähdytys ei ole pakollinen. Sekä GeForce GTX 590 ja Radeon HD 6990 ovat uskomattoman nopeita kortteja. Hardcore-pelaajat, joiden luottokortin rajat eivät tule liian nopeasti vastaan voivat panostaa 1400 dollarin hintaisiin näytönohjaimiin. AMD:n suorituskyky riittää täysiin yksityiskohtiin jopa 2560x1600 tasolla, mutta sen ajureista tuntuisi vielä löytyvän ongelmia. Nvidian tulokset ovat hieman tasaisempia, mutta suorituskyky myös tipahtaa tasaisen varmasti kun grafiikkamuistin rajat tulevat vastaan.

Jos olet lähinnä kiinnostunut yhden dual-GPU-kortin suorituskykylukemista, voin toistaa jo 6990:n arvostelussa tehdyn suosituksen: osta mieluummin kaksi 6970:ä tai kaksi GTX 570:ä ja nautiskele kaikesta suorituskyvystä ilman meteliä ja lämpöongelmia. . Ellei tilanteesi ole 1) liian vähän laajennuspaikkoja, 2) todella tarvitset 6990:n viidennen näyttöliitännän tai 3) GTX 590:n siisti logo kiinnostaa, ei kannata vaivata päätään sillä mikä yhtiö myy maailman nopeinta näytönohjainta. Kannattaa mieluummin hyödyntää mahtavat SLI- ja CrossFire-skaalautuvuuslukemat, joita kumpikin yhtiö tarjoa tällä hetkellä ja säästää samalla vähän rahaa.

Alkuperäinen artikkeli: Nvidia GeForce GTX 590 3 GB Review: Firing Back With 1024 CUDA Cores
Alkuperäisen artikkelin kirjoittaja: Chris Angelini

Kommentoi artikkelia