Nvidia GeForce GTX 590 3 GB: Nvidia vastaa 1024 CUDA-ytimen voimin

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila

Quad-SLI vaatii suunnittelua etukäteen


Olen viime aikoina tullut vakuuttuneeksi siitä, että paras käyttötapa dual-GPU-korteille on neljän grafiikkapiirin kokoonpanot. Jos kaksi grafiikkapiiriä on tarpeeksi, kannatta dual-GPU-kortin sijaan sijoittaa rahansa muutamaan hyvään yhden GPU:n korttin CrossFire- tai SLI-kokoonpanossa. Siihen kuluu vähemmän rahaa ja ei tarvitse huolehtia hirveästä määrästä kuumaa ilmaa, mitä dual-GPU:t syöttävät koteloon.

Jos kuitenkin haluat parasta mahdollista suorituskykyä ja päätät asentaa koteloosi neljän grafiikkapiirin verran tehoa, se vaatii suunnittelua etukäteen (erityisesti kun puhutaan näistä keskelle asennettuun tuulettimeen perustuvista malleista).Ennen Radeon HD 6990:n julkaisua AMD ei antanut minkäänlaisia vihjeitä, millaista laitteistoa tarvitaan kahden 6990:n käyttämiseen yhdessä kotelossa. Itse asiassa AMD ei tarjoa vieläkään tarkempia ohjeita miten varmistetaan sujuvasti toimiva käyttökokemus kahden kortin tapauksessa. Se on mielestäni virheliike, sillä ei ole mahdollista asentaa 750 watin edestä näytönohjaimia mille tahansa alustalle joka niitä tukee ja odottaa niiden vain toimivan. Vakaaseen toimintaan vaaditaan oikea virtalähde, oikea emolevy ja ennen kaikkea oikeanlainen kotelo. Kaikki kotelot eivät yksinkertaisesti kykene vaihtamaan ilmaa tarpeeksi nopeasti jotta nämä monsterit pysyisivät viileinä.

Nvidia tarjoaa sivuillaan listan yhteensopivista komponenteista. Vaikka lista on vaihtoehdoiltaan melko rajallinen, erityisesti hyväksyttyjen koteloiden osalta, sekin on parempi kuin ei mitään.
Jos aiot rakentaa järjestelmän kahdella GeForce GTX 590 –ohjaimella, tässä on lista Nvidian suosittelemista komponenteista:

Quad-SLI-hyväksytyt emolevyt

Tässä tapauksessa emolevyn ehkä tärkein ominaisuus on tarpeeksi suuret välit korttipaikkojen välillä. Riippumatta siitä käytetäänkö kahta GTX 590:ä vai 6990:ä, välissä on oltava vähintään yksi tyhjä korttipaikka.
Vaikka kaikki nämä mallit olisivat lämmön, mekaniikan ja akustiikan suhteen toimivia ratkaisuja, haluaisin itse suorittaa ylimääräisiä testejä varmistaakseni miten 16 PCI Express –kaistan jakaminen neljälle GPU:lle vaikuttaa suorituskykyyn P67- ja P55-emolevyjen tapauksessa. Kaikki tekemämme yhden kortin testit suoritettiin X58-emolevyllä. SLI- ja CrossFire-testeissä käytettiin kuitenkin P67-pohjaista emolevyä.

Quad-SLI-tuetut emolevyt
Intel X58 Express
ASUS P6T7 WS Supercomputer

Asus Rampage III Extreme

Asus Rampage III Formula

Evga X58 FTW3

Gigabyte EX58-Extreme

Gigabyte X58A-UD7

Gigabyte X58A-UD9

MSI X58 Pro-E
Intel P67 Express
Asus P8P67 Deluxe

Asus P8P67 Pro

Asus P8P67 WS Revolution

Asus Sabertooth P67

Gigabyte P67A-UD5

Gigabyte P67A-UD7

MSI P67A-GD65
Intel P55 Express
Asus Maximus III Extreme

DFI LANParty DK P55-T3EH9

Evga P55 FTW 200

Gigabyte P55-UD5

MSI Big Bang Trinergy


Quad-SLI-sopivat virtalähteet

Virtalähteiden osalta tärkeintä on riittävä teho. Nvidian listalta löytyy 1100+ W malleja, jotka tarjoavat vähintään neljä 8-pinnistä PCIe-lisävirtaliitintä.

Quad-SLI-sopivat virtalähteet
Antec HCP-1200
Corsair AX1200
SilverStone ST-1500
Nexus RX-1.1K Gold
Thermaltake Toughpower 1500 W
AcBel PC8055 1100 W


Quad-SLI-sopivat kotelot

Kotelon osalta on kiinnitettävä huomiota tuuletukseen sekä tietysti fyysisiin mittoihin. Monet nykyiset hyvän näköiset kotelot eivät yksinkertaisesti vaihda ilmaa tarpeeksi tehokkaasti hoitaakseen ulos kahden 365 watin tai 375 watin näytönohjaimen dumppaaman kuuman ilman. Tällä hetkellä lista on erittäin suppea, toivottavasti joku kolmesta kotelosta miellyttää!

Quad-SLI-sopivat kotelot
Cooler Master HAF X
Thermaltake Element V
SilverStone Raven RV02


Lyhyydestä ei silti pitäisi valittaa, sillä AMD ei ole tähän mennessä antanut mitään suosituksia.

Olettaen että neljän GPU:n kokoonpanojen DIY-markkinat ovat erittäin pienet, Nvidian listat ovat tarkoitettu lähinnä järjestelmiä rakentaville yrityksille. Olemme olleet yhteydessä muutamaan järjestelmien kasaajaan aiempienkin julkistusten yhteydessä tiedustellaksemme mitä mieltä he ovat näistä yltiökuumista dual-GPU-korteista. Tällä kertaa meitä onnisti erityisen paljon ja saimme käyttöömme yhden yhtiön kokoonpanon jo ennen julkaisua.

Kommentoi artikkelia