Muistipäivitys: Riittääkö RAM?

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 1 kommentti

64-bittinen: Testitulokset 4-16 gigatavuaOsa 1: Pelit

Vanhemmat yhden säikeen 32-bittiset sovellukset hyötyvät hyvin vähän muistin laajentamisesta kun vain yksi sovellus on käynnissä. Tiedämme aikaisemmista testeistä ja artikkeleista, että 32-bittiset pelit 64-bittisessä ympäristössä eivät hyödy paljoa yli 4 gigatavua ylittävästä muistista, ainakaan ruudunpäivitysnopeuden osalta.

Toinen sääntö on se, että lisääntynyt suorituskyky voidaan nähdä a) kun vähemmän dataa siirretään RAM-muistin ja swap-tiedoston välillä, tai data siirretään nopeampaan ja b) kun kirjoitus ja luku väliaikaistiedostoihin on todella nopeaa. Tämä johtaa juurensa aikaisempaan 32-bittiseen keskusteluun. Käyttämällä RAM-levyä latausaikoja voi lyhentää selvästi, mutta sillä ei ole vaikutusta ruudunpäivitysnopeuteen. Myös näytönohjaimelle anettu lisämuisti vaikuttaa todennäköisesti subjektiiviseen kokemukseen. Valitettavasti tätä ei ole helppo mitata.

Testasimme pelejä vielä kerran. Käyttämällä 4 gigatavua referennsituloksena 100%, laskimme suhtellisen prosenttiarvon jokaiselle muistikapasiteetille saadaksemme paremman kokonaiskuvan.64-bittistä Half-Life 2 –sovellusta Bombast-modilla lukuunottamatta yksikään peli ei tunnu nopeutuvan RAM-muistia lisäämällä. Lisääntynyt muistimäärä selvästi vähentää visuaalisia artefakteja GTA IV –pelissä. Latausajat lyhentyisivät jos väliaikaistiedostot siirrettäisiin RAM-levylle.

Tässä voit kuitenkin pohtia kumpi on järkevämpää, ajaa koko käyttöjärjestelmä yhtä nopeasti SSD:ltä vai luoda RAM-levy, joka vaatii ainakin 12 gigatavua muistia ollakseen hyödyllinen.

Osa 2: Sovellukset

Odotamme suorituskykyparannuksia vain kun sovellukset pystyvät allokoimaan ja ennen kaikkea tarvitsevat lisää muistia. Vain silloi voit välttää swap-efektin ja suorituskykyeron jota kuvailimme aiemmin. Tätä voidaan myös lievittää SSD:llä. Odotamme siis hyppyä suorituskyvyssä kun tarvittavan muistin määrä lähestyy asennetun muistin määrää. Seuraavissa kaavioissa näemme kaksi esimerkkiä mitattavista, joskin pienistä, parannuksista.
Synteettiset testit eivät näytä suorituskykyeroa, joten päätimme olla lisäämättä identtisiä palkkeja sisältäviä taulukoita tähän artikkeliin. Totuus on se, että oikean kokoinen RAM-levy parantaa suorituskykyä enemmän kuin pelkkä muistin lisääminen, kunhan ylität minimirajan.

Tässä vaiheessa viitaamme 32-bittisen testing tuloksiin, sillä ne ovat yhtä päteviä 64-bittisellä järjestelmällä. Jos käytät useita sovelluksia yhtä aikaa, sanoisimme, että 8 gigatavua muistia on minimimäärä silloinkin, kun emme laske mukaan näytönohjaimen käyttämää muistia. Jos välttämätöntä, 6 gigatavua on vielä riittävä harrastajille kolmikanavaisella muistiohjaimella.

kommentti 1

wulzzie

Mitä jos tilanne olisi tämä:

Läppäri, jossa on 32bit windows 7 home premium, 4gb ramia ja 1gb näytönohjaimen muistia. Olisiko mahdollista hyödyntää kaikki sekä näytönohjaimen että ramin muisti täysin tuolla mainitulla tekniikalla?

kiitos etukäteen

Kommentoi artikkelia