Muistipäivitys: Riittääkö RAM?

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 1 kommentti

64-bittinen: Muistisyöpöt näytönohjaimet?Näytönohjaimet ja muisti

Tämä artikkelin osio kohtelee kaikkia ohjelmistoja tasapuolisesti, sisältäen 32-bittiset ohjelmat jotka ajetaan 64-bittisessä ympäristössä. Aloitamme katsauksella näytönohjainten muistinkäyttöön. Esimerkiksi 1 Gt näytönohjaimen muistia voi vaikuttaa riittävältä ensi katsaukselta, mutta käytännössä se on harvoin tarpeeksi. Olemme maininneet GMP:n, GART:n, ja sen, että näytönohjaimet voivat vaatia ylimäärääistä muistia. Tästä eteenpäin käytämme 64-bittistä Windows 7 –käyttöjärjestelmää testaukseen ja aloitamme 4 gigatavulla RAM-muistia.Näytönohjain varaa itselleen 1407 Mt laitteistomuistia käytettäväkseen esimerkiksi tällä hetkellä käyttämättömille tekstuureille. 4 gigatavun RAM-määrässä ei tunnu olevan järkeä jos peli käyttää jo yli 2 gigatavua. Seuraus vähentyneestä muistiosoituksesta ovat myöhästyneet tekstuuripäivitykset joita edeltävät rumat matalaresoluutioiset tekstuurit ja mahdolliset artifaktivirheet.Nämä artifaktit katoavat kun asennat toiset 4 gigatavua RAMia, sillä tämä mahdollistaa näytönohjaimen kouraista isompi pala muistikakkua itselleen.Nyt näytönohjaimen käytössä on ylimääräiset 3059 Mt muistia.Mielenkiintoista on kuitenkin se, että lisättäessä muistia yli 4 gigatavua, tämä arvo ei muutu. Ylimääräisen tarjolla olevan muistin hyötyä on vaikea mitata, sillä se johtaa nopeampiin latausaikoihin ja tekstuurien laatuun ja ilmestymisnopeuteen. Monesti pelit sallivat korkeampien asetusten käytön ja rasituksen alla pelissä on vähemmän artifakteja.

Yhteenveto

64-bittisellä kokoonpanolla ja tehokkaalla näytönohjaimella 8 gigatavua RAMia on hyödyllistä jos aiot pelata vaativia pelejä. Tämä ei riipu siitä käytätkö 32-bittisiä tai 64-bittisiä sovelluksia. Kuitenkin, jopa yli 8 gigatavua RAMia voi tuoda subjektiivista sulavuutta pelaamiseen. 16 gigatavua ei kuitenkaan juuri tarvita. 8 gigatavua on täysin riittävä määrä, ellet aja samalla raskaita sovelluksia taustalla. Kommentoimme tätä myöhemmin lisää, sillä ongelmaa yleensä yliarvioidaan, kuten 64-bittisten pelien testi osoittaa.

kommentti 1

wulzzie

Mitä jos tilanne olisi tämä:

Läppäri, jossa on 32bit windows 7 home premium, 4gb ramia ja 1gb näytönohjaimen muistia. Olisiko mahdollista hyödyntää kaikki sekä näytönohjaimen että ramin muisti täysin tuolla mainitulla tekniikalla?

kiitos etukäteen

Kommentoi artikkelia