Kolme nopeaa kannettavan kovalevyä testissä

Artikkelin kirjoittaja: Manu Pitkänen | 0 kommenttia

Samsung Spinpoint MP4 (640 GB, HM640JJ)
Samsungin Spinpoint MP4 -mallia on saatavilla tällä hetkellä korkeintaan 640 gigatavun kapasiteetilla. Kilpailijoidensa tapaan se on valmistettu kahdesta magneettikiekosta. Molempiin mahtuu 320 gigatavun edestä dataa. Kovalevyn peräosasta löytyy toisen sukupolven SATA-liitäntä eli SATA 3.0 Gb/s. Tämän nopeammalle liitännälle ei ole tarvetta, koska asema pystyy sylkemään tietoa ulos sen 16 megatavun välimuistista teoriassakin korkeintaan 204 megatavun sekuntinopeudella.
Kovalevyn todellinen nopeus on 120 MB/s:n tienoilla. Lukema on varsin korkea tämän kaliiberin asemalle (2,5”, 7200 RPM). Seagaten uudesta 750 GB:n Momentus 7200.5 -kovalevystä löytyy kuitenkin korkeampi tiedonsiirron miniminopeus.

Samsungin hakuaika on 15,4 millisekuntia, joka on hyvin lähellä Seagaten ja Western Digitalin kovalevyjen hakuaikoja. WD:n kovalevyssä on aika on himpun verran pienempi. Samsung jää kuitenkin peränpitäjäksi I/O-testeissämme. Ero kahteen muuhun on sen verran suuri, että jos tykkäät touhuta usean ohjelman kanssa samanaikaisesti, niin silloin suosittelemme Seagaten tai Western Digitalin malleja. Samsungin Spinpoint MP4 pärjää hyvin PCMark Vantagen testeissä, jotka ovat myrkkyä Seagatelle.

Samsungin mukaan kovalevyn tehonkulutus levossa on 0,85 wattia. Testeissämme annoimme kovalevyn pyöriä viitisen minuuttia, jonka jälkeen mittasimme tehonkulutuksen levossa. Saimme arvoksi 1,1 wattia eli enemmän mitä yhtiö on itse ilmoittanut. Rasituksessa kovalevy kuluttaa yhtiön mukaan 2,5 wattia, mutta testimme mukaan lukema on 3,3 W. Lukema on silti ihan kelvollinen, sillä alin mittaamamme tehonkulutus 7200 RPM:n levylle on 3,0 W.
Spinpoint MP4:ssä on kolmen vuoden takuu.

Kommentoi artikkelia