Kolme nopeaa kannettavan kovalevyä testissä

Artikkelin kirjoittaja: Manu Pitkänen | 0 kommenttia

Lisää kapasiteettia ja nopeuttaKovalevyt eivät ole todellakaan menneen talven lumia SSD-asemien suorituskyvystä huolimatta. Sellaiseksi ne eivät myöskään tule päätymään muutamaan vuoteen. Uusimmat 2,5 tuuman kannettaville tietokoneille tarkoitetetut kovalevyt tarjoavat reippaasti tallennustilaa, mutta samalla erinomaista suorituskykyä pikkurahalla.

Ensi 500, sitten 640 ja nyt ollaan jo 750 gigatavussa. Nykyisten 9,5 millimetriä korkeiden 2,5 tuuman kovalevyjen kapasiteetti nousee nopeasti kohti yhtä teratavua. Kyseisen kokostandardin kovalevyjä löytyy 95 prosentista kaikista kannettavista. Saimme käsiimme Seagatelta, Western Digitalilta ja Samsungilta mallikappaleet heidän nopeista 7200 RPM:n 2,5 tuuman kovalevyistä. Luonnollisesti tämän artikkelin tehtävänä on ottaa selvää kyseisten kovalevyjen ominaisuuksista ja suorituskyvystä.


Mitä tietokoneiden tallennusmedioihin tulee, niin SSD-asemat ovat kaapanneet median huomion melko suvereenisti. Kovalevyihin ei enää jakseta kiinnittää samalla tavalla huomiota ja siksi koko ala tuntuisi olevan ikään kuin pysähtyneisyyden tilassa. Kiistaton tosiasia on, että SSD-asemat ovat selvästi kovalevyjä nopeampia ja vähävirtaisempia. Näistä seikoista huolimatta kovalevyt tulevat olemaan vielä pitkään Matti Meikäläisen valinta tietokoneeseen. Eniten kovalevyjen tulevaan suosioon vaikuttaa se, että SSD-asemien kapasiteetit laahavat kaukana perässä ja hinta-gigatavu-suhde on moninkertainen verrattuna kovalevyihin.

Jokaisen pitää yksin tykönään miettiä mitkä ovat tarpeesi tai odotuksesi, ja näiden tietojen pohjalta tehdä päätös SSD-aseman ja kovalevyn välillä. Prosessorin ja näytönohjaimen hitaus tai muistin riittämättömyys ovat helposti havaittavia asioita. Jos järjestelmän pullonkaulana onkin kovalevy, niin se on jo vaikeampi todeta. Jos sinulle kuitenkin tarjoutuu mahdollisuus päästä kokeilemaan SSD-aseman nopeutta, niin olen varma, ettei mielesi tee enää palata vanhaan mekaaniseen tiedontallentamiseen.

Hyvä kompromissiratkaisu kannettavissa tietokoneissa on kovalevyt, joiden kiekko pyörii 7200 kierrosta minuutissa. Niiden luku- ja kirjoitusnopeus yltävät korkeimmillaan 120 megatavuun sekunnissa (vähimmillään n. 60 MB/s). Näillä kierrosnopeuksilla kovalevy ei jää pullonkaulaksi kovin usein (kunhan muistia on riittävästi). Samalla saat reippaan tallennuskapasiteetin (500, 640 tai 750 GB). Otetaan nyt selvää mitkä testipenkkimme malleista on kannettavien tietokoneiden kovalevyjen kuningas.

Kommentoi artikkelia