Kolme nopeaa kannettavan kovalevyä testissä

Artikkelin kirjoittaja: Manu Pitkänen | 0 kommenttia

LoppupäätelmätKokemustemme perusteella 200 dollarin hinta on suurimmalle osalle kannettavan tietokoneen omistajista aivan liian paljon nopeasta SSD-asemasta, joiden kapasiteettikin on kaiken lisäksi hyvin pieni verrattuna kovalevyihin. Riittävän suorituskyvyn saa kuitenkin aikaiseksi kovalevylläkin, joiden hinta on selvästi pienempi ja kapasiteettia löytyy tarpeeksi. Testimme osoitti tämän todeksi. Jokainen testaamastamme kovalevystä on omalla tavallaan hyvä ostos. Seagaten Momentus 7200.5 maksaa100 dollaria, jolla saat 750 gigatavua tallennustilaa. Samsungin Spinpoint MP4:ssä on 110 gigatavua vähemmän tallennustilaa, mutta maksaa myös 20 dollaria vähemmän. WD:n Scorpio Black 500 GB maksaa 70-80 dollaria.

Western Digitalin tiedonsiirtonopeus (max.) oli kolmikon huonoin, mutta se onkin ollut markkinoilla kaikista kauimmin. Ero Seagaten ja Samsungin kilpaileviin malleihin on kuitenkin sen verran pieni, ettei näy varsinaisissa suorituskykymittauksissa. WD5000BEKT pärjää itse asiassa keskimäärin kaikista parhaiten eli se ei tuota pettymystä oikeastaan millään mittarilla. Eduksi pitää myös mainita sen viiden vuoden takuu.

Seagate Momentus 7200.5 on hyötysuhteella mitattuna kolmikon tehokkain kovalevy. Sen tiedonsiirtonopeus on kaikkein korkein ja kaikkein korkeimpaan I/O-suorituskykyyn se tarvitsee vain vähän enemmän tehoa kuin muut kovalevyt. Valitettavasti sen suorituskyky PCMarkissa takertelee. Seagate on hyvä valinta niihin työkoneisiin, joissa tarvitaan paljon tallennustilaa. Tavallisten kuluttajien kannalta paras valinta kannettavaan tietokoneeseen on joko Samsungin tai Western Digitalin kovalevy. Huonoksi valinnaksi Seagaten tekee sen korkea tehonkulutus teräväpiirtoelokuvan katselun aikana.

Lopuksi sanaa Samsungin Spinpoint MP4:stä. Se on tallennuskapsiteettinsa vuoksi hyvä kompromissiratkaisu Seagaten ja WD:n välillä. Sen I/O-suorituskyky ei yllä Seagaten tasolle, mutta se ei ole myöskään yhtä huono PCMarkissa. Samsungissa ei ole varsinaisesti mitään selvää heikkoutta.


Alkuperäinen artikkeli: Three 7200 RPM Notebook Hard Drives For 2011 (Patrick Schmid ja Achim Roos).

Kommentoi artikkelia