Asus Eee Pad Transformer TF101: Tabletti valeasussa

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 0 kommenttia

Näytön laatu: väriavaruus




Aiemmin testatuissa Android-tableteissa (Xoom ja Iconia A500) käytettiin VA-paneeleita. Asus sen sijaan on varustanut Transformerin 1280x800 pikselin IPS-paneelilla, jonka pikselitiheys on 150 pikseliä tuumalla (PPI). Se on määrällisesi hieman parempi kuin 1024x768 pisteen paneelit molemmissa iPadeissa, joiden pikselitiheys on noin 132.







Vaikka mobiilikäyttöjärjestelmissä ei löydykään tukea ICC-väriprofiileille, tableteissa tapahtuu kuitenkin eräänlaista värimäärittelyä laitteistotasolla. Kun GPU lähettää kymmenen eri sinisen sävyä vain kolmeen eri sävyyn kykenevälle LCD-näytölle, näyttö pyrkii alipikseleiden avulla esittämään lähimmän mahdollisen sävyn. Eräällä tapaa älypuhelimet ja tabletit käyttäytyvät kuin niissä olisi käytössä suhteellinen kolorimetrinen renderöinti (relative colorimetric rendering).

Transformerin IPS-paneeli jää molempien iPadien jälkeen lähes jokaisella osa-alueella, paitsi sinisen ja magentan sävyjen osalta. Kannattaa silti huomioida, että Asus on ainut valmistaja jonka laite kykenee kunnioitettavaan 400 candelan maksimikirkkauteen. Jos pidät kirkkaista näytöistä, tämä laite on siihen sopiva.





Näitä väriavaruuden mittauksia tulkitessa on syytä muistaa muutama asia. Ensiksikin testeissä on poistettu käytöstä dynaaminen kirkkauden säätö, sillä se vaikeuttaa tarkan (ja toistettavan) kirkkauden mittaamisen. Toiseksi kirkkaus on säädetty enimmäisarvoonsa. Jos käytät erilaisia asetuksia, laitteesi väriavaruus ei vastaa näiden mittauksien tuloksia.





Eee Pad Transformerin kontrastisuhde on kohtalalaisen heikko, sillä se ei kykene esittämään mustaa erityisen tummana. Suurin ongelma on kuitenkin värilämpötila. 8400 K tulos aiheuttaa valkoisiin väreihin sinertävän sävyn, mikä ärsyttää varmasti tarkkoihin väreihin mieltyneitä.

Gamma ei vaikuta mustan ja valkoisen esittämiseen, vaan lähinnä keskisävyihin. Jos gamma-arvo on asetettu liian ylös, keskisävyt vaikuttavat tummilta. Matala gamma-arvo taas haalista keskisävyjä. Adobe, Apple ja Microsoft suosittelevat kaikki käytettävän 2.2 gamma-arvoa. Se on vanha jäänne, joka periytyy NTSC-tekniikan ajoilta, mutta se on valittu alun perin siksi, että se esittää värit luonnollisina hieman hämärässä ympäristössä. Eee Padin kirkas näyttö ja korkea gamma-arvo sopivatkin parhaiten käytettäväksi hyvin valaistuissa tiloissa.

Kommentoi artikkelia