Asus ZenBook 3 Deluxe – Suuri pienessä paketissa

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas

Loppuyhteenveto

Asus ZenBook 3 Deluxe tuo entistä ohuemman rungon myös 14" kokoluokkaan, ja 1,1 kilon painoisena se on yksi kevyimmistä kannettavista tässä kokoluokassa. Ohuus tulee kuitenkin sillä kustannuksella, että kannettavasta löytyy 3,5 mm kuulokeliitännän lisäksi vain USB-C-liitäntöjä, ja vanhempia liitäntöjä kaipaavan on hyödynnettävä erillisiä adaptereita. Asus tarjoaa kannettavan mukana täysikokoisen USB-adapterin sekä HDMI-adapterin, mikä on erittäin tervetullutta.

ZenBook 3 Deluxe on näyte Asuksen kyvystä luoda premium-ultrakannettava, joka kilpailee myös suorituskykynsä puolesta kiitettävästi. 15 W i7-suoritin aiheuttaa kuitenkin ongelmia jäähdytyksen suhteen, ja Deluxen suurin ongelma onkin sen tuulettimen jatkuva käyntiääni vaikka laitetta ei rasittaisi ollenkaan. Tuuletinmelu ei ole ärsyttävää ininää vaan lähinnä ilmavirran huminaa, mutta muuten hiljaisessa huoneessa se on kuitenkin jatkuva rasite. Tuuletinsäädön toteutus on yllättävä, sillä pienempi 12" malli samalla suorittimella hiljenee lähes äänettömäksi työpöydällä.

Myös Full HD IPS-paneeli ei aivan täyttänyt odotuksia. Vaikka paneelin uniformiteetti oli hyvää laatua eikä väritoistossa ollut merkittäviä ongelmia, paneelin vasteajat olivat heikompaa luokkaa, ja erityisesti maksimikirkkaus jäi 12-tuumaisesta versiosta jälkeen. Ottaen huomioon, että tässä hintaluokssa useammalta kilpailijalta löytyy parempia paneeleja, on pienoinen pettymys että ZenBook 3 Deluxen paneeli ei täytä sille asetettuja odotuksia.

12-tuumaisen pikkuveljensä tavoin Deluxe-mallin positiivisin puoli löytyykin äänentoiston osalta. Neljän kaiuttimen SonicMaster-toteutus on tässä kokoluokassa vertaansa vailla allekirjoittaneen testaamien laitteiden osalta.

Kokonaisuudessaan ZenBook 3 Deluxe on parhaimmillaan ultrakevyt ja ohut 14" läppäri mahdollisimman pienellä muotokertoimella, eikä se uhraa suorituskyvyn tai liitäntöjen suhteen paljoa verrattuna perinteisempiin malleihin. Toisaalta Deluxe-tuntumaa karsii jatkuva tuuletinmelu, matalakirkkauksinen näyttöpaneeli sekä tarvittavat erillisadapterit. Akkukestoltakaan ZenBook 3 Deluxe ei juurikaan paranna verrattuna 12-tuumaiseen versioon.

Näin ollen Deluxe jää hieman outoon lokeroon pienemmän ZenBook 3:n ja kookkaamman Pro-mallin väliin, mutta suoranaisesti sillä ei ole paljoa kilpailua jos pääpainona on 14" kokoinen näyttö ja mahdollisimman kevyt runko. Deluxe ei ehkä ole kuvaavin nimi 14" ZenBook 3:lle, sillä loppujen lopuksi siinä ei ole sen kummempia premium-ominaisuuksia kuin pienemmässä mallissa, mutta jos sen hinta saadaan painettua lähemmäksi 1500€ tasoa, on se kuitenkin varteenotettava vaihtoehto omassa kokoluokassaan.

Suomen saatavuuden ja hinnan osalta Asus ZenBook 3 UX490UA on saatavilla kirjoitushetkellä parilla eri komponenttivalikoimalla, jossa erona näyttäisi olevan 512/1Tt Gt SSD, i5/i7-suoritin sekä 8/16 Gt muisti. Edullisempaa i5-mallia saa edullisimmillaan n. 1500 € pintaan, kun taas i7-mallia löytyy n. 1900 € hintaluokasta.

Nopeasti:+ 15 W Core i7 -suoritin
+ Ohut, kevyt ja laadukas rakenne
+ NVMe SSD
+ Äänentoisto
+ Mukana liitinadapterit ja säilytyskuori
+ Gorilla Glass 5

- Liitinvalikoima
- Tuuletinmelu työpöydällä
- Ei kosketustukea
- Näyttö

Kommentoi artikkelia