Asus ZenBook 3 Deluxe – Suuri pienessä paketissa

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas

Suorituskyky, akkukesto ja melutaso

PCMark 8Asus mahdutti jo 12-tuumaiseen malliin Intelin 15W i7-7500U -suorittimen, ja sama suoritin löyty myös 14-tuumaisesta mallista. Tässä kokoluokassa tehokkaampaa mallia ei juurikaan ole tarjolla. Superohut runko luo kuitenkin ongelmia lämmöntuoton suhteen, ja 3 mm ohut tuuletin joutuu koville PCMARK 8 -testissä.

ZenBook 3 Deluxe ylittää 12-tuumaisen mallin tuloksen niukasti 3638 pisteen voimin. Noin kolmen sadan pisteen ero selittynee lähinnä hieman paremmalla jäähdytyksellä sekä SSD-asemalla. Myös 14" Lenovo X1 Yogan tulos jää taakse, mutta tämä tulee selkeästi myös melutason kustannuksella.Tallennustilan osalta testimalli turvautuu peräti teratavun kokoiseen NVMe SSD-asemaan. Samsungin valmistaman PM961-aseman CDM-tulokset ovat kuitenkin NVMe-asemille tuttuun tapaan erittäin positiiviset. Pienemmässä mallissa nähtiin Toshiban XG3 -asema joka on lähes samaa suorituskykyluokkaa, saattaaa olla että Asus hyödyntää useampaa valmistajaa SSD-asemien osalta ZenBook-malliston osalta.

Näytönohjaimen osalta ZenBook 3 tyytyy intelin integroiduut HD 620 -piiriin, josta ei luonnollisesti ole pelikäyttöön. Se riittänee hyvässä lykyssä Overwatchin kaltaisen kevyen pelin pyörittämiseen 1366x768-resoluutiolla ja minimiasetuksilla.


AkkukestoZenBook 3 Deluxe mahduttaa sisäänsä 46 Wh akun, ja 60 FPS Full HD YouTube-videota striimatessa kestoksi saatiin reilut 5 tuntia näytön kirkkauden ollessa puolivälissä normaali huonevalaistukselle sopivana. Akun koko on vain 6 Wh suurempi kuin 12-tuumaisen mallin, joten merkittävää parannusta ei saavuteta, ja monet kookkaammalla akulla varustetut 13" ja 14" mallit kestävät pidempään. Asuksen edellisvuosien laitteisiin verrattuna kehitys on kuitenkin positiivista - ottaen huomioon miten samalla laitteet on saatu sekä ohuemmiksi että tehokkaammiksi.

ZenBook 3 Deluxe: 5h 10 m
ZenBook 3: 5h 10m
Lenovo ThinkPad X1 Yoga: 6h 15m
Lenovo ThinkPad X1 Tablet: 3h 15m
Asus GL502VM: 3h 30m
Asus UX305FA: 4h
Asus UX303LN: 3h 30m
Asus T300 Chi: 3h

Intelin Kaby Lake -arkkitehtuuri ei ehkä tuo merkittäviä parannuksia Skylakeen nähden, mutta ZenBook 3 Deluxe jaksaa odotetusti hieman pienempää mallia pitempään. Se ei yllä samoihin lukemiin 52 Wh X1 Yogan kanssa, mutta esimerkiksi Core M -malli UX305FA jää jo jälkeen, vaikka siinä oli lähestulkoon samankokoinen 45 Wh akku.

Melutaso

ZenBook 3 Deluxe pieni koko ja 15 W suoritin johtaa väistämättä aktiiviseen jäähdytykseen, ja Asuksen mainostama 3 mm ohut nestekidepolymeeristä kyhätty tuuletin joutuukin töihin jos suoritinta rasitetaan vähääkään pitempään. Maksimirasituksessa äänentaso nousee suhteellisen korkeaksi, mutta tuulettimen ääniprofiili ei kuitenkaan muodostu rasittavaksi. Peruskäytössä tuuletin pysyi testijakson aikana käytännössä aina käynnissä, mikä oli pienoinen pettymys verrattuna 12-tuumaiseen malliin, joka hiljeni työpöydällä tarpeen mukaan.

Kommentoi artikkelia