Asus ZenBook 3 Deluxe – Suuri pienessä paketissa

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas

Liitännät, näppäimistö, tasohiiri ja äänentoistoLiitännät

ZenBook 3 Deluxe jatkaa ultraohuiden kannettavien linjaa liitäntöjen suhteen, sillä laitteesta löytyy 3,5 mm kuulokeliitännän lisäksi vain kolme USB-C -liitäntää ThunderBolt 3 -tuella. Uusi liitintyyppi mahdollistaa entistä ohuemman rungon, ja sen kautta saadaan datan lisäksi liikkumaan myös virta- ja näyttösignaalit. Ongelmaksi asia muodostuu kuitenkin kun C-tyypin USB:tä tukevat oheislaitteet eivät ole kovin yleisiä, ja erityisesti perinteisen USB-liitännän puute aiheuttanee helposti harmaita hiuksia.

Asiaan tuo helpotusta mukana tulevat miniadapterit, jonka kautta liitinvalikoima saadaan laajennettua normaalin USB-liitännän sekä HDMI-liittimen voimin. Yksi USB-liitin ei välttämättä kuitenkaan riitä monelle jos aikeena on telakoida laite työpöytänäytön ja erillisten hiiren ja näppäimistön pariksi, joten niitä varten on turvauduttava joko langattomiin vaihtoehtoihin, tai Asuksen erillisenä ostettavaan kattavampaan Universal Dock -liitinhubiin. ThundeBolt 3 -tuettujen USB-liitäntöjen kautta saa kuitenkin kiinnitettyä kyseistä liitäntää tukevan 4K-näytön.

Fyysisten liitäntöjen lisäksi tuettuna on 802.11 AC WiFi sekä uusin Bluetooth 4.1.

Näppäimistö ja tasohiiri

Minimaalisen ohut näppäimistöosio ei jätä paljoa varaa painallussyvyydelle (1,2 mm), mutta chiclet-näppäimistön kirjoitustuntuma on tästä huolimatta kohtuullisen hyvä, ja selkeästi miellyttävämpi kuin Microsoft Surfacen kaltaisten laitteiden irroitettavat näppäimistöt.

Näppäimistö on taustavalaistu valkoisilla ledeillä ja säädettävissä kirkkaudeltaan, mutta sinisen testimallin kirjasimet on kullanväriset premium-teeman jatkeena. Allekirjoittanut ei yleensä ole elektroniikkalaitteissa kultateeman fani, mutta ZenBookin kulta-aksentit ovat kuitenkin riittävän hillittyjä.

Tasohiiri on liukas lasipinta, ja vastaa hyvin näpäytyksiin, ja 12-tuumaiseen malliin verrattuna sen fyysinen clickpadi on oikeasti käyttökelpoinen. Tason oikeasta ylänurkasta löytyy myös sormenjälkilukija, johon voi kätevästi ohjelmoida esimerkiksi Windows Hello -kirjautumisen.

Äänentoisto

Asus on panostanut ZenBook 3:n osalta äänentoistoon yhteistyössä Harman Kardonin kanssa. Näppäimistön yläpuolelle sekä pohjaan reunoille sijoitetut neljä SonicMaster-kaiutinta saavat aikaan yllättävän hyvän äänenlaadun ja tason laitteen ohuudesta huolimatta, mutta bassotaajuuksia ei luonnollisesti tarvitse tämänkokoisesta toteutuksesta etsiä. Audioasetuksia voi säätää myös AudioWizard-sovelluksen kautta, josta löytyy muutama valmisprofiili eri kuuntelutarkoituksiin. Näistä erityisesti Music Mode antaa huomattavasti enemmän tilavaikutelmaa.

Kommentoi artikkelia